Predsjednik Vlade Plenković: Istanbulska konvencija u Hrvatskoj dobila drugu dimenziju, uskoro rasprava u Saboru

Predsjednik Vlade Plenković: Istanbulska konvencija u Hrvatskoj dobila drugu dimenziju, uskoro rasprava u Saboru

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Strasbourgu kako je rasprava o Istanbulskoj konvenciji u Hrvatskoj dobila drugu dimenziju te da sadržaju konvencije dio javnosti prilazi iz kuta rasprave o rodnoj ideologiji, pa će se uskoro “pokušati razdvojiti stabla od šume”.

U Hrvatskoj je javna rasprava o Istanbulskoj konvenciji, u dijelu javne rasprave, nažalost, nekako dobila jednu drugačiju dimenziju, tipa rasprave o rodnoj ideologiji, koja pokušava supstanci te konvencije prići iz drugog kuta, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje zastupnice Zelenih Ska Keller kako to da je u Hrvatskoj ta konvencija još uvijek predmet rasprave.

Plenković je rekao i kako Istanbulska konvencija po njegovom mišljenju, zaista postoji da se spriječi nasilje u obitelji, posebno nasilje prema ženama.

Spreman sam za raspravu u parlamentu, među strankama i javnosti, i pokušat ćemo tu razdvojiti stabla od šume u idućim mjesecima, najavio je Plenković na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu.

Javne konzultacije i proces pripreme zakona za iznošenje pred Hrvatski sabor gotovo su dovršeni, napomenuo je hrvatski premijer.

Predstavnica kluba Zelenih Ska Keller je ispred kluba Zelenih nakon Plenkovićevog govora o hrvatskoj viziji budućnosti Europe upitala: Kako uopće može doći u pitanje trebamo li zaštititi žene od nasilja, kako se može dogoditi da to u vašoj zemlji još uvijek bude predmetom rasprave?

Plenković je u svom odgovoru podsjetio i da su Istanbulsku konvenciju inicirali hrvatski stručnjaci u Vijeću Europe, a da je konvenciju Hrvatska potpisala 2013. godine.

Dodao je da ne zna zašto tada socijaldemokratska vlada, koja je za to imala imala dvije godine, nije krenula u daljnje korake njezine ratifikacije.

Autor/H/B.B./Foto/EPP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI