Američki predsjednik Trump: Svijet plaća “visoku cijenu” početne kineske sporosti kojom su prenosili informacije o koronavirusu

Američki predsjednik Trump: Svijet plaća “visoku cijenu” početne kineske sporosti kojom su prenosili informacije o koronavirusu

Američki predsjednik Donald J.Trump ocijenio je u četvrtak da svijet plaća “visoku cijenu” početne sporosti kojom je Kina prenosila informacije o koronavirusu.

“Sve bi puno bolje prošlo da smo sve to znali nekoliko mjeseci ranije, sve je moglo biti zaustavljeno u predjelu Kine od kuda je krenulo”, rekao je predsjednik SAD-a, ponovo upotrijebivši spornu formulu “kineski virus “.

“Svijet plaća visoku cijenu za ono što su oni učinili”, dodao je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Koronavirus koji je izazvao pandemiju Covida-19 prvi puta je otkriven u prosincu u Wuhanu, u Kini.

Početno se vlasti u Pekingu kritiziralo zbog nedostatne transparentnosti i određene sporosti u reagiranju na širenje virusa.

Ali zatim je Kina poduzela drakonske mjere i epidemija je bitno usporena, ali se proširila izvan zemlje.

Kina je u četvrtak zabilježila prvi dan bez lokalne transmisije koronavirusa.

“Treba li im vjerovati što sada govore? Nadam se da je istina”, rekao je Donald Trump. “Tko zna, nadam se da je istina.”

Na konferenciji za novinare rekao je također da bi se brodovi za kružna putovanja mogli pretvoriti u bolnice za liječenje bolesnika od Covida-19.

Vlasnik Carnivala Micky Arison “dao je velikodušnu ponudu”, kazao je Trump.

“Rekao je da ima brodove koji bi u potpunosti mogli biti adaptirani”, dodao je američki predsjednik, pojasnivši da su oni “veliki i imaju puno kabina”.

Prije tjedan dana, Trump je najavio suspenziju svih kružnih putovanja iz SAD-a u inozemstvo na 30 dana.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je u četvrtak da u SAD-u ima 10.491 slučaj koronavirusa, a da je umrlih 150.

Američki vladin izvor rekao je da se očekuje da bi State Department uskoro mogao izdati uredbu o zabrani putovanja u inozemstvo. Na pitanje o tome, Trump je rekao da “još nismo imali sastanak”.

Foto: Time/ Evan Vucci—The Associated Press

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI