PREDSJEDNIK HRVATSKOG NARODA Zoran Milanović pozvao građane da se na izborima ujedine protiv HDZ-a

PREDSJEDNIK HRVATSKOG NARODA Zoran Milanović pozvao građane da se na izborima ujedine protiv HDZ-a

Predsjednik Republike Zoran Milanović ocijenio je u ponedjeljak odluku Ustavnog suda ustavnim pučem, poručivši da će na kraju biti premijer, uz poziv građanima  da se ujedine protiv HDZ-a.

“S takvim ljudima mi imamo posla. Ja apeliram na svoje kolege, prijatelje i na hrvatski narod i građane, jer oni će na kraju presuditi ovu ustavnu krizu, koja je ustavni puč, s takvim ljudima se ne može drukčije. Dakle, to se mora riješiti izborima”, rekao je Milanović u Veloj Luci.

Ustavni sud u ponedjeljak je donio zaključak da predsjednik Republike Milanović, koji je prošlog petka najavio svoju kandidaturu na SDP-ovoj listi, ne može biti kandidat na parlamentarnim izborima dok je na dužnosti predsjednika Republike niti istican kao kandidat za premijera.

“Oni stoje između volje hrvatskih birača da slobodnim izborima, naprosto odaberu nakon 7 i pol godina zuluma i kriminala HDZ-a (…), da kažu jesu li za to, nisu li za to”, ocijenio je Milanović.

No, poručio je da će na kraju biti hrvatski premijer i biti mandatar, na legalan i pristojan način, ali da “toj bandi neće reći kako”.

Pozvao je i građane da se na izborima ujedine protiv HDZ-a i “bande Andreja Turudića”, glasali oni za SDP-ovu listu, za Možemo!, za Domovinski pokret, za Most.

“Sve je dobro. Ništa nije loše, ovo su vremena u kojima se borimo za – virtualno, ne stvarno – život ili smrt”, poručio je Milanović.

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je u ponedjeljak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

To isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, izvijestio je Ustavni sud.

Dodaju da je Milanovićevo kandidiranje dok obnaša dužnost predsjednika, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te isticanje njega kao kandidata za predsjednika vlade ili neku drugu dužnost, nespojivo s njegovim ustavnim položajem i ovlastima te načelom diobe vlasti.

Ako se, polazeći od njegovih izjava, predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud.

Dodaju da se u tom slučaju izbori za novog predsjednika Republike moraju održati u roku od 60 dana od dana preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika. U slučaju ostavke predsjednika RH i preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika, privremeni predsjednik Republike ne može istodobno, uz obnašanje te dužnosti, biti i kandidat za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, smatra Ustavni sud.

Podsjećaju i da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji te da je svako djelovanje odnosno ponašanje predsjednika RH protivno navedenim ustavnim zabranama i zahtjevima suprotno Ustavu.

Izborni proces pod strogim nadzorom Ustavnog suda

Imajući u vidu nastalu ustavnopravnu situaciju, Ustavni sud naglašava da će cijeli izborni proces ovih parlamentarnih izbora, biti pod strogim nadzorom Ustavnog suda.

Ako utvrdi da sudionici u izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud koristit će se svojim ovlastima iz članka 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, od obavještavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, počevši od kandidacijskog postupka pa na dalje, istaknuo je Šeparović.

U dokumentu koji su nasloviti ‘upozorenjem’ Ustavni sud je uvodno naveo da je razmatrao Milanovićevu najavu kandidature na listi SDP-a, ali i facebook izjavu da će nakon izborne pobjede odstupiti sa svoje dužnosti, a do preuzimanja nove dužnosti predsjednika vlade obnašati dužnosti predsjednika RH.

Ustavni sud razmatrao je i Milanovićevu izjavu s facebooka od nedjelje da će “ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-a”.

U upozorenju navode da je Ustavni sud dužan pravodobno upozoriti sva tijela koja na bilo koji način sudjeluju u izbornom procesu, kao i sve sudionike izbornog procesa, na neposrednu odgovornost za odluke koje donose. Te odluke moraju biti usklađene s temeljnim vrednotama hrvatske ustavne države.

Šeparović: Milanović od petka postupao neustavno

Podsjećaju da predsjednik države predstavlja i zastupa RH u zemlji i inozemstvu, brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti, odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti.

Predsjednik je, dodaju, vrhovni zapovjednik oružanih snaga, raspisuje izbore za Hrvatski sabor i saziva ga na prvo zasjedanje te povjerava mandat za sastavljanje vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Za ovu odluku Ustavnog suda glasovalo je devet sudaca – Šeparović, Snježana Bagić, Mato Arlović, Branko Brkić, Mario Jelušić, Josip Leko, Davorin Mlakar, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović. Protiv su bili suci Sergej Abramović i Ingrid Antičević Marinović, dok Goran Selanec i Lovorka Kušan nisu glasovali jer su smatrali da nema uvjeta za donošenje odluke pa su napustili sjednicu.

Šeparović je zaključio da je Milanović, s obzirom na navedene stavove Ustavnog suda, od petka kada je najavio kandidaturu postupao neustavno.

Zoran Milanović ponovio je u nedjelju u Lipovljanima da neće dati ostavku na mjesto predsjednika RH i da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima, a u očekivanju odluke Ustavnog suda vezano za kandidaturu referirao se da je to ‘nekoliko rečenica u Ustavu’, a on to ‘vidi potpuno drugačije’.

Autor/ Totalno HR/ Izvor/ Hina/ Video: Hina/ Foto: Screenshot/ Ilustracija/ Totalno HR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI