Predsjednik HDZ-a Plenković: Nova Vlada će biti potvrđena na ovoj sjednici Sabora, ali neće biti odmah u srijedu

Predsjednik HDZ-a Plenković: Nova Vlada će biti potvrđena na ovoj sjednici Sabora, ali neće biti odmah u srijedu

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković okupio je na ručku u jednom zagrebačkom restoranu zastupnike i zastupnice koji mu daju potporu za sastav Vlade, a nakon sastanka je novinarima najavio daljnji hodogram, no detalje oko sastava nove Vlade još nije želio otkriti.

”Razgovor je protekao u vrlo dobrom ozračju, o dosadašnjoj suradnji u protekle četiri godine, svega onoga što smo zajedno ostvarili u našem prvom mandatu. Predstavio sam kolegama dinamiku aktivnosti sutra i idućega tjedna, dakle – nakon što sutra budu objavljeni službeni rezultati parlamentarnih izbora imat ću susret s predsjednikom Republike i nakon što dobijem mandat za sastavljanje nove Vlade, on i predsjednik Sabora će se dogovoriti o konstituirajućoj sjednici novog saziva Sabora, koja je predviđena za sredinu idućega tjedna. Nakon toga Sabor će usvojiti određene zakone o novoj arhitekturi Vlade i očekujemo da će idućega tjedna predstaviti program Vlade te dobiti povjerenje Sabora za nastavak rada za boljitak svih hrvatskih građana”, kazao je Plenković nakon sastanka, pišu Vijesti.hr

Upitan koliko će biti ministarstava – 15 ili 16, koja će se spajati, tko će biti ministri, Plenković je odvratio: ”Mogu, ali to ću sve staviti za sutra dio arhitekture Vlade u ponedjeljak nakon što najprije prezentiramo sastav nove Vlade tijelima stranke onda ćemo ih i javno predstaviti. Vlada će biti manje nego što je danas, to ću vam sve reći sutra tako da malo fazno idemo – svaki dan da kažemo nešto novoga. Sve znam, sve znam – koliko ministarstava, sve znam tko su ljudi, ali to ću vam reći u sljedećim danima”.

Nova Vlada će biti potvrđena na ovoj sjednici Sabora, ali neće biti odmah u srijedu, kazao je Plenković: ”Obično bude dan ili dva nakon, ali bit će idućega tjedna, to ćemo vidjeti u dogovoru s Hrvatskim saborom”.

Upitan je li Mario Banožić sposoban za ministra obrane rekao je da su ”svi koji će biti članovi Vlade, sposobni”, a nije želio reći ni tko će biti ministar ili ministrica obrazovanja: ”Jedino što smo zasada uspjeli diskretno zadržati. Čut ćete sve”.

Plenković se ponukan novinarskim pitanjima osvrnuo i na najavu veledrogerije da će od ponedjeljka obustaviti isporuku lijekova i potrošnog materijala hrvatskim bolnicama zbog duga koji u ovom trenutku iznosi 4,2 milijarde kuna.

”To su sad već periodične situacije koje smo već vidjeli. Razgovarat će s njima ministar zdravstva i rješavati taj problem. Dugovi u zdravstvu postoje i isto tako postoje brojna plaćanja koja je obavila naša Vlada”, poručio je Plenković.

Također na novinarsko traženje osvrnuo se i na zabrinutost europske pravobraniteljice Emily O’Reilly zbog sudjelovanja predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u kampanji HDZ-a na nedavnim izborima.

”Cijela ta poruka ”Sigurna Hrvatska”, njih 15-ak, klip koji smo puštali isključivo zadnji dan kampanje, njene dvije riječi traju dvije sekunde što je prijavljeno gore od, mislim, Gonga ovdje, ja tu iskreno ne vidim neku veliku dramu. Nije Ursula von der Lyen predsjednica Europske komisije iz vakuuma, nije ona postala predsjednica EK zato što iza nje ne stoji neka politička opcija. Iza nje konkretno stoji CDU, Europska pučka stranka, pa ako hoćete i zahvaljujući Hrvatskoj je ona postala predsjednica EK”, poručio je Plenković.

”Postoje određeni okviri, određena pravila koja na neki način reguliraju što jednom kada su instalirani mogu raditi, ali ovo mi djeluje toliko – kako bi to čovjek rekao – malo i zaista nepretjerano dramatično, gotovo nevjerojatno da ima bilo kakav utjecaj na rezultat izbora tako da ne vidim nikakav problem. Ok, nek’ taj proces ide pa ćemo vidjeti što će biti. Ja zaista tu ne vidim nekakvu dramu, možda je to zanimljivo za ponekad nešto pisati o tome, ali nije to nešto posebno dramatično niti je imalo pretjerano nekog utjecaja. Nije ona tamo došla slučajno. Ima politički legitimitet, ona nije nikakav službenik, nego politička osoba broj jedan na čelu izvršnoga tijela EK”, istaknuo je Plenković.

”Izbori su gotovi, to je bilo 5. srpnja. HDZ je dobio 66 mandata. Naš glavni konkurent RESTART je košarkašim rječnikom poražen s 25 razlike. Oni koji su u vrijeme političke kampanje ucjenjivali najveću stranku i isključivali mogućnost da predsjednik te stranke i premijer bude na čelu buduće Vlade su u poziciji da neće utjecati ni na koji način o tome kakva će biti Vlada, tko će u njoj biti i što će biti prioriteti. To su sve fakti rezultata volje hrvatskoga naroda 5. srpnja. Za razliku od njih, očito još žive i misle da kampanja još traje”, kazao je Plenković komentirajući niz prigovora koji dolaze iz dijela oporbe, koja se nije željela odazvati jučerašnjem pozivu.

”Ja sam rekao u izbornoj noći da zahvaljujemo svim građanima koji su dali povjerenje nama, poštujemo glasove svih onih hrvatskih građana koji su dali svoje povjerenje i nekim drugim strankama za koje su oni smatrali da trebaju voditi Hrvatsku. Iz poštovanja prema hrvatskim biračima i u cilju izgradnje političkog dijaloga, političke kulture, osobno sam pokrenuo inicijativu da pozovem čelnike ne svih stranaka, nego prvih ljudi tih grupacija jer je tu bilo jako puno koalicija. I to s dobrom namjerom da ih upoznamo s onime što kanimo napraviti, a oni su iz nekih po meni sasvim bizarnih razloga i konfabuliranih objašnjenja odbili doći na sastanke. To više govori o njima, a ne o nama, mi smo i dalje za dijalog. Većina hrvatskih birača će dobro razumjeti tko je tu konstruktivan, a tko nije pokazao želju za razgovorom”, uvjeren je Plenković, koji je poručio da su ”od sutra u sasvim novim ulogama i ovakvih sastanaka više neće biti”.

Osvrnuo se i na najave teške jeseni te je poručio: ”Borimo se za svako radno mjesto od ožujka i činit ćemo to i dalje, na korist hrvatskih građana, koji su to i prepoznali”.

Što se tiče suradnje s partnerima, kazao je da su pripremili nacrt programa Vlade koji se temelji na HDZ-ovom izbornom programu “Sigurna Hrvatska”. Što se tiče poreznog rasterećenja, istaknuo je da će nastaviti provoditi konzistentnu politiku te je poručio da su mirovine i plaće sigurne unatoč koronakrizi.

Izvor/ Vijesti.hr/ RTL/ Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI