Predsjednik Europskog vijeća Michel za što širu uporabu brzih, antigenskih testova

Predsjednik Europskog vijeća Michel za što širu uporabu brzih, antigenskih testova

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvao je u utorak na što masovniju primjenu antigenskih testova koji omogućuju lakšu identifikaciju nositelja koronavirusa.

Michel je dva dana prije virtualnog samita, na kojem će čelnici država članica razgovarati o epidemiološkoj situaciji u Europskoj uniji, pozvao na odlučnu akciju na europskoj razini temeljenu na dva stupa: testiranju i praćenju kontakata i cjepivima.

Michel kaže da je PCR testove, koji su dosad bili favorizirani i koji daju pouzdane rezultate, potrebno dopuniti s antigenskim testovima, koji, iako su manje pouzdani, donose rezultate u roku od 15 minuta te stoga omogućuju brže i lakše utvrđivanje pojedinaca koji su nositelji virusa i zarazni, posebno kada su asimptomatski.

“Pri tome ne smijemo ponoviti ranije pogreške: moramo koordinirati odobravanje tih testova kako bi bili priznati na razini cijele Europe. Nadalje, proizvodni kapaciteti trebaju biti strateški osigurani na europskoj razini kako bi takvi testovi bili svugdje u isto vrijeme. Ne možemo dopustiti ponavljanje situacije od proljetos kada smo imali ‘utrku’ za maskama”, kaže Michel.

Michel dalje ističe da je potrebno osigurati učinkovit sustav praćenja kontakata, a na europskoj razini to u prvom redu znači osigurati interoperabilnost aplikacija za praćenje kontakata.

Michel poziva zemlje članice da se usuglase o zajedničkim pravilima o samoizolaciji i karanteni.

Što se tiče cjepiva i cijepljenja, Michel upozorava da se kaos mora izbjeći pod svaku cijenu. Treba definirati kriterije za raspodjelu cjepiva među zemljama i odrediti prioritetne skupine koje se prvo trebaju cijepiti.

Što se cijepljenje tiče, trebat će osigurati nadzor, posebice pratiti učinkovitost i nuspojave. Također se mora osigurati informiranje i borba protiv dezinformacija, jer ako se previše ljude bude bojalo cjepiva, ciijela operacija može doći u pitanje, navodi Michel.

“Oluja još nije gotova. Svi smo u istom čamcu. Imajući to na umu, započinjemo redovite sastanke čelnika. Prvi će biti u četvrtak”, zaključio je Michel u svom biltenu koji je objavio prije summita. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI