Predsjednik Europskog vijeća Michel iznio novi prijedlog za paket oporavka EU

Predsjednik Europskog vijeća Michel iznio novi prijedlog za paket oporavka EU

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predstavio je novi prijedlog za sporni paket oporavka Europske unije u pokušaju da prevlada nesuglasice između zemalja članica koje na sastanku u subotu pokušavaju postići dogovor.

Cjelokupni paket od 750 milijarda eura ostao bi nepromijenjen, prema novome prijedlogu koji treba približiti stajališta članica.

No drukčije bi se rasporedio omjer između bespovratne pomoći i zajma. Plan za oporavak nazvan “EU sljedeće generacije” (NGEU) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura – 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Novi Michelov plan koji su novinari dobili na uvid, predlaže sada 450 milijarda bespovratne pomoći i 300 milijarda u zajmovima.

Četiri “štedljive zemlje” nezadovoljne su Michelovim prijedlogom.

Austrija i Danska traže da (Višegodišnji financijski okvir) bude još manji – 1050 milijardi eura, a Nizozemska i Švedska nisu iznijele konkretnu brojku, ali im je Michelov prijedlog od 1074 milijarde eura previsok. Štedljiva četvorka nije zadovoljna ni prijedlogom da se sredstava dodjeljuju kao bespovratna pomoć i radije bi da bude u obliku povoljnih zajmova. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI