Američki predsjednik Trump pružio ruku demokratima: “Puno je izvrsnih stvari koje možemo zajedno ostvariti”

Američki predsjednik Trump pružio ruku demokratima: “Puno je izvrsnih stvari koje možemo zajedno ostvariti”

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je u srijedu nadu da će moći surađivati s oporbenim demokratima u novom sazivu Kongresa, pozivajući ih da ostave stranačke podjele postrani i pronađu zajednički jezik.

Dan nakon izbora na polovini svog mandata, na kojima su republikanci izgubili većinu u Zastupničkom domu, ali su je sačuvali u Senatu, Trump je demokratima pružio ruku na konferenciji u Bijeloj kući.

Ocijenio je da republikanci i demokrati imaju puno toga zajedničkog i da mogu surađivati u puno pitanja.

Upozorio ih je, međutim, da će ih smatrati odgovornima u slučaju moguće blokade vlade.

“Nadam se da ćemo iduće godine moći surađivati kako bismo nastavili postizati rezultate za američki narod”, rekao je Trump, navevši trgovinu, gospodarstvo, infrastrukturu i snižavanje troškova u zdravstvu kao neka od područja koja su zrela za suradnju, piše agencija dpa.

Naglasio je također potrebu jačanja vojske, poštivanja zakona, zaštite okoliša te granica.

“Puno je izvrsnih stvari koje možemo zajedno ostvariti”, kazao je na konferenciji za novinare.

“Okoliš je za mene vrlo važno pitanje”, kazao je Trump.

“Demokrati će nam doći” s prijedlozima “i mi ćemo pregovarati”, rekao je, “Možda ćemo se dogovoriti, možda nećemo.”

Spomenuvši obećanu izgradnju zida na granici, Trump je izrazio nadu da će moći surađivati s Kongresom kako bi osigurao dovoljno novca za to. Naglasio je ipak da neće nužno blokirati rad vlade zbog tog pitanja.

“Trebamo novac za izgradnju zida, cijelog zida, ne samo dijelova”, rekao je.

“Trebamo zid, puno demokrata zna da trebamo zid i jednostavno ćemo morati pričekati da vidimo što će se dogoditi”, ustvrdio je američki predsjednik, kako prenosi Reuters.

Kada je riječ o imigraciji, kazao je da bi mogao učiniti nešto u pogledu useljeničkog statusa djece koja su dovedena u SAD ilegalno.

Trump je upozorio demokrate da bi se suradnja dviju stranaka mogla raspasti ako budu koristili svoje ovlasti u Zastupničkom domu, u kojem su osvojili većinu, za pokretanje istraga o Bijeloj kući, kazavši da “ne mogu istodobno činiti oboje”.

“Ako se to dogodi, mi ćemo učiniti isto i vlada će biti blokirana, a ja ću kriviti njih”, rekao je.

“Želio bih vidjeti da dvije stranke pronađu kompromise. Želio bih vidjeti jedinstvo. Možda ne o svemu, ali mislim da postoje jako dobre šanse za to”, rekao je.

Osvrnuvši se na istragu posebnog istražitelja Roberta Muellera o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016., kazao je da to nije dobro za zemlju.

“Ja bih je prekinuo, jer je jako loša za našu zemlju”, rekao je.

“Mogao sam je prekinuti kada god sam htio, a nisam”, rekao je, odgovarajući na pitanje hoće li smijeniti Muellera.

“Nije bilo dosluha”, naglasio je. “Rasipaju puno novca. Ali ja dopuštam da se to nastavi. Mogao bih prekinuti odmah sada”, rekao je.

“Oni mogu igrati igru, ali mi smo bolji igrači”, poručio je.

Trump je potvrdio da će se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima 2020. i to zajedno s potpredsjednikom Mikeom Penceom.

Trump je također izrazio nezadovoljstvo prema republikancima koji nisu željeli voditi kampanju za “midterm” izbore zajedno s njime i koji nisu izabrani. (Hina)

U.S.Embassy/AFP PHOTO/YURI GRIPAS

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI