Predsjednik Stožera civilne zaštite ministar MUP-a Božinović za RTL o širenju koronavirusa: Činimo sve da Hrvatska ne postane crvena zona kao Italija

Predsjednik Stožera civilne zaštite ministar MUP-a Božinović za RTL o širenju koronavirusa: Činimo sve da Hrvatska ne postane crvena zona kao Italija

Ministar unutarnjih poslova i predsjednik Nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović gostujući u emisiji RTL Danas govoreći o situaciji vezanoj za širenje koronavirusa, rekao je da je stanje na granici trenutno pod kontrolom.

”Puno je manje prelazaka iz Slovenije, a s obzirom na današnju mjeru da se svim građanima Italije određuje karantena, očekujem da će ih sutra biti još manje”, kazao je Božinović.

Ministar je istaknuo, kako je Hrvatska ovim mjerama već poslala poruku Talijanima da im se ne isplati dolaziti.

”Danas je na Bregani ili Pasjaku njih 24 odustalo od ulaska u Hrvatsku”.

Sutra dolazi brod iz Ancone, a državljani Italije imat će dvije opcije – karantena ili da ne silaze s broda.

Veliki broj Hrvata kontrolira granicu, a ministar Božinović kaže da su opremljeni tako da se rizik zaraze smanji na minimum.

“Nitko ne može reći da je sto posto siguran, ali sve propisano se provodi pa očekujem i da će sve biti u redu”, kaže ministar.

U Splitu zabranjena okupljanja iznad tisuću ljudi, a mnogi se pitaju zašto baš ta brojka, zašto ne i za okupljanja od recimo 500 ljudi. Božinović za RTL kaže da je tako procijenila struka.

”Sve odluke moraju biti preporuka epidemiologa. To je procjena na razini našeg Nacionalnog stožera, bila je takva jučer, pitanje je kakva će biti ostalih dana”, ističe ministar Božinović.

Upitan hoće li se Hrvatskoj dogoditi da kao Italija postane crvena zona, Božinović kaže da čine sve da do toga ne dođe.

“Hrvatska se među prvima organizirala i upozoravala na puno gori scenarij, neki su ga zenamarivali, ali mi nismo”, rekao je Božinović za RTL.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ RTL/ screenshot/ RTL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI