Vijeće za gospodarska pitanja Predsjednice RH raspravljalo o poljoprivredi

Vijeće za gospodarska pitanja Predsjednice RH raspravljalo o poljoprivredi

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na 36. redovnoj radnoj sjednici Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice Republike na kojoj se raspravljalo o poljoprivredi, a uvodno izlaganje održao je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sa suradnicima.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako se u međunarodnim odnosima, prigodom susreta s drugim čelnicima država, čvrsto zalaže za hrvatsku poljoprivredu, odnosno izvoz hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te pritom navela nekoliko konkretnih primjera iz nedavnih službenih inozemnih posjeta.

Ministar Tolušić uvodno je prezentirao pozitivne pomake u hrvatskoj poljoprivredi u 2018. u odnosu na 2017. godinu, primjerice rast prihoda (3,2% veći u usporedbi sa 2017. godinom), rast izvoza poljoprivrednih proizvoda koji je, unatoč negativnoj vanjskotrgovinskoj bilanci, rastao po većoj stopi nego uvoz pa je negativna bilanca u 2018. godini umanjena.

Ministar je naglasio kako je izvoz poljoprivrednih proizvoda u 2018. godini porastao za čak 33% u odnosu na 2015. godinu. Nadalje, ministar Tolušić prezentirao je stanje u hrvatskoj poljoprivredi, mjere koje Ministarstvo poljoprivrede poduzima s ciljem unaprjeđenja poljoprivrede, povećanja produktivnosti te ruralnog razvoja. Ministar je najavio kako je Ministarstvo poljoprivrede po prvi put u Republici Hrvatskoj pokrenulo izradu Strategije razvoja poljoprivrede i ribarstva do 2030. godine. Navedena Strategija proizlazi iz Nacionalne razvojne strategije i trebala bi biti temelj za financiranje projekata u novom programskom razdoblju.

Vijeće je s gostima u konkretnoj diskusiji podijelilo svoje stavove, komentare i prijedloge za unaprjeđenje hrvatske poljoprivrede, pohvalilo prezentirane mjere te iskazalo potporu ministru u daljnjem radu.

Izvor/Hina/Ured predsjednice/Foto/Ured predsjednice RH

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI