Ured predsjednice se oglasio o privođenju oca bolesne djevojčice: Od nadležnih i ranije tražena pomoć

Ured predsjednice se oglasio o privođenju oca bolesne djevojčice: Od nadležnih i ranije tražena pomoć

“Predsjednica Grabar-kitarović posjetila teško bolesnu djevojčicu”

Ured predsjednice Republike u četvrtak je potvrdio da je muškarac koji je prijavljen policiji nakon izricanja prijetnji u razgovoru s Uredom i ranije tražio pomoć u liječenju svoje bolesne kćeri nakon čega je predsjednica od nadležnih institucija tražila “odgovarajuća postupanja u okviru propisa na temelju kojih se odobrava liječenje u inozemstvu”.

U Uredu predsjednice kažu da je u Kabinetu predsjednice 19. veljače zaprimljen telefonski poziv “nepoznate muške osobe koja je zatražila razgovor s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, ne navodeći osobne podatke o sebi i razlog poziva. Obzirom da je izrekao prijetnje da bi mogao ugroziti život i sigurnost građana, obaviještena je policija koja je dalje postupala prema svojim nadležnostima”.

Naknadno su saznali identitet muškarca pa su provjerili dokumentaciju koja bi mogla biti vezana za taj slučaj i utvrdili da su im se otac i majka teško bolesne djevojčice doista pismom javili još 16. kolovoza 2017. moleći pomoć vezanu uz nastavak liječenja u inozemstvu.

Ured je, nastavljaju, promptno uputio dopis Ministarstvu zdravstva i HZZO-u moleći odgovarajuća postupanja nadležnih službi u okviru propisa na temelju kojih se odobrava liječenje u inozemstvu.

Majci djevojčice je HZZO 29. kolovoza 2017. uputio dopis kojim je obavještava o postupku koji je potrebno provesti da bi se odobrilo liječenje u inozemstvu, o čemu je izvješten i Ured predsjednice.

“Ističemo da Ured Predsjednice ne može utjecati na specijalističko mišljenje liječnika, a koje je bilo potrebno da se odobri nastavak liječenja u inozemstvu”, kaže se u odgovoru iz Ureda predsjednice te se dodaje da do ponedjeljka nisu dobili nikakve nove upite o liječenju djevojčice.

Dodaju da je predsjednice Republike zabrinuta za zdravstveno stanje djevojčice te da prati odluke liječničkog konzilija i donošenje potrebnih mjera za nastavak liječenja. “Također, informirala se i o zdravstvenom stanju njezina oca”, kažu u Uredu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u privatnosti je posjetila djevojčicu, čije zdravstveno stanje ne može komentirati. Žali što se otac, s čijim je slučajem Ured upoznat duže vrijeme – nije predstavio.

Otac djevojčice je telefonski htio razgovarati s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a nakon što ga je njena tajnica uputila da pošalje dopis, rekao je: “Ma, najbolje bi bilo da ja odem na Rebro, bacim bombu i zakoljem doktora”.

Na vratima su mu se uskoro pojavili policajci koji su ga priveli, a sudac istrage mu je odredio jednomjesečni pritvor.

Njegova supruga kaže da je prijetnju izgovorio u afektu. “Mojem suprugu teško pada ova bezizlazna situacija i traži pomoć bilo gdje pa je zato nazvao predsjednicu. Na kraju je ispalo tako da je zaprijetio bombom, no vjerujte mi, suprug je prilično slab i razočaran i nikad takvo nešto ne bi napravio. To je rekao u afektu, a vidite što se odmah dogodilo”, rekla je za Podravski.hr, dodajući da on nije ozbiljno prijetio.

“No to se nije tako shvatilo i sad je u Varaždinu u pritvoru. Ne znam kako ćemo dalje”, kaže supruga čija se kći nalazi u zagrebačkom Rebru. Njeno liječenje traje već godinama, no obitelj smatra da joj je potrebna operacija Americi, za što im treba suglasnost liječnika, a potom i HZZO-a, prenosi dnevnik.hr.

Autor/H/B.B./Foto/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI