“To je fer, Predsjednice” Kolindino javno priznanje vlastite greške – dobra i ljudska gesta

“To je fer, Predsjednice” Kolindino javno priznanje vlastite greške – dobra i ljudska gesta

“Kad sam u kampanji govorila o preseljenju, to je bila moja iskrena želja. To i danas iskreno želim. Čvrsto držim da ured mora biti bliže građanima. No više sam puta govorila da dužnosnici moraju iznaći snage priznati svoju pogrešku, svi smo mi ljudi. Pa tako i ja danas priznajem, u pravu ste. Jednostavno, tada nisam mogla zamisliti da država ne može osigurati odgovarajući zamjenski objekt, to nije ispunjeno”, izjavila je u četvrtak Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Njezino je neočekivano priznanje uslijedilo povodom projekta ustupanja šume Pantovčak gradu Zagrebu. Potpuno neočekivano, javnosti je priznala da je pogriješila kad je obećala da će se preseliti s Pantovčaka u malu rezidenciju u Visoku ulicu, piše Andrea Latinović za portal Direktno.hr.

Pantovčak prevelik, Visoka premala

Podsjetimo, bilo je to jedno od njezinih glavnih predizbornih obećanja, kada je ulazila u predsjedničku utrku, a ponavljala je to i početkom 2015. u više navrata, nakon što je izabrana za Predsjednicu Hrvatske. Objašnjavala je da se tim potezom prije svega želi racionalizirati troškove Ureda, ali i ”približiti malom, običnom čovjeku”. Ubrzo je to njezino obećanje postalo jedno od glavnih tema u medijima, krenulo je PRO ET CONTRA, ali sigurnosni su eksperti od početka tvrdili da taj objekt u Visokoj jednostavno ne ispunjava sigurnosne uvjete koje predsjednički ured mora imati.

Unatoč tome što je Pantovčak definitivno preglomazan i financijski iznimno skup za održavanje, toliko je planirani ured u Visokoj – neefikasan, tijesan i, kako smo naveli kao najvažniji razlog, ne ispunjava kriterije neophodne za tu dužnost, a to je sigurnost.

Da će Ured ostati na brdu, definitivno je postalo jasno u ožujku 2017. godine, kada je ministar državne imovine Goran Marić kazao kako ”država nema adekvatan prostor gdje bi Predsjednica mogla otići”. Na taj način stavljena je točka na priču o jednom od najglasnijih Predsjedničinih predizbornih obećanja, a iako je i tijekom svih godina mandata često ponavljala da ne odustaje od preseljenja na neku manju i jeftiniju lokacije, to se na kraju ipak nije dogodilo.

Stoga nije naodmet podsjetiti na kronologiju tog famoznog preseljenja.

U jeku kampanje za predsjedničke izbore, u siječnju 2015., Predsjednica je najavila da će, ako pobijedi na izborima, preseliti ured s Pantovčaka. “Kao predsjednica preselit ću rezidenciju i to u Visoku ulicu gdje sam i počela raditi 1993. godine. Smatram da je to sasvim primjerena lokacija za Predsjednicu Hrvatske jer je Vlada ionako i sada plaća, a ne koristi se i zjapi prazna. To će znatno smanjiti troškove mog Ureda”, izjavila je tada Grabar- Kitarović te rekla da će Pantovčak otvoriti za građane, za potrebe osoba s invaliditetom, djecu s poteškoćama u razvoju, odnosno za neku sličnu funkciju ili namjenu.

Vlada tadašnjeg premijera Zorana Milanovića na sjednici krajem siječnja 2015., ubrzo nakon što je Grabar-Kitarović došla na vlast, Uredu predsjednika Republike na upravljanje dala je rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici u koji je Predsjednica najavila preseljenje svoga ureda. Rezidencijom je do tada upravljao Ured za rezidencijalne potrebe. Grabar-Kitarović tada je pozdravila spremnost Vlade na suradnju, ali i poručila da je Vlada trebala pričekati da preuzme dužnost Predsjednice, kao i službeni zahtjev Vladi za alternativnu lokaciju Ureda predsjednice.

U ožujku iste te 2015. godine Predsjednica je donijela Odluku o pokretanju postupka za određivanje sjedišta Ureda predsjednice Republike Hrvatske. Istom se odlukom osnovalo Povjerenstvo koje je za zadatak imalo utvrditi uvjete, odnosno smještajne potrebe Ureda, a polazeći od sigurnosnih, tehničkih, protokolarnih i prostornih standarda te voditi posebne račune o troškovima preseljenja.

U mandatu Vlade Tihomira Oreškovića, u javnost je izišao novi prijedlog, a tadašnji potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko predložio je da Predsjednica preseli svoj Ured s Pantovčaka u Banske dvore, a da Vlada svoje novo sjedište ima u zgradi na Prisavlju, poznatijoj pod nazivom ”Kockica”. Iz Ureda Predsjednice pozdravili su ovu incijativu, nazvavši ideju ”dobrom i apsolutno prihvatljivom”, ali ostalo je samo na prijedlogu.

U svibnju 2016. godine Oreškovićeva Vlada na sjednici je donijela odluku kojom Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) daje na upravljanje vilu u zagrebačkoj Visokoj ulici koju je prethodna Vlada dala na upravljanje Predsjednici. Tom se odlukom Uredu Predsjednice na upravljanje daje Glavna kuća na Pantovčaku te Vila Prekrižje, a DUUDI-ju zgrade u Visokoj ulici 15 i 22, Zelena vila na Pantovčaku. Tako se zgrada u Visokoj 22 ponovno počela koristiti u protokolarne svrhe.

Predsjednica je u veljači 2017., povodom dvije godine svoga mandata, na konferenciji za medije ponovila kako ”očekuje da joj Vlada ponudi odgovarajuću lokaciju jer se osjeća izolirano na Pantovčaku”. Rekla je i kako je rad posebnog povjerenstva koje je osnovala kako bi se bavilo problematikom preseljenja njenog ureda završilo svoj posao te da je poslalo izvještaj Ministarstvu državne imovine. No, nakon izjave ministra Marića u ožujku 2017. godine, definitivno je bilo jasno da je storija oko preseljenja završena i da Predsjednica ostaje na Pantovčaku, ma koliko se osjećala ”izoliranom”.

To je fer, Predsjednice

Ovim priznanjem kako je počinila grešku dajući takvo sigurno obećanje, uz opasku da smo svi mi ipak ”samo ljudi”, Kolinda Grabar-Kitarović napravila je doista ljudsku i dobru gestu. Dakako, njezini će protivnici reći da je i ta dobronamjerna izjava u svrhu predizborne kampanje u kojoj je Predsjednica praktički otvoreno, ali ako i jest, legitimno je. Možda je doista riječ o tome da u svrhu dobivanja još jednog predsjedničkog mandata Kolinda smatra kako je mudro priznati grešku ”običnim, malim ljudima”, kojima se željela približiti, kako je stalno tvrdila, potvrđujući tako da je i sama ”običan, mali čovjek”. Jer, uglavnom takvi priznaju svoje pogreške. Zašto je to sada izjavila, zapravo je i nevažno- jednostavno je izjavila. Potpuno neočekivano.

Jer, iskreno rečeno, teško se prisjetiti nekoga iz hrvatske političke arene tko se javno ”posipa pepelom” ukoliko nešto pogriješi. Najčešće vlastite greške prebacuju na svoje okruženje, a Kolinda je u osobno ime izjavila svoju zabludu. Pa zašto onda ne kazati – to je fer, Predsjednice. A vjerojatno je i sama tijekom dosadašnjeg mandata shvatila da se ”zaletjela” nekoliko puta i da, želi li dobiti još pet godina Pantovčaka, a velike su joj šanse, treba ipak prvo stati na loptu i dobro odvagnuti riječi koje izgovara. https://direktno.hr/direkt/kolindino-javno-priznanje-vlastite-greske-dobra-i-ljudska-gesta-120724/

Izvor/Direktno.hr/Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI