Susret Predsjednice Grabar-Kitarović s predstavnicima hrvatske zajednice u Santiagu de Chileu

Susret Predsjednice Grabar-Kitarović s predstavnicima hrvatske zajednice u Santiagu de Chileu

Drugog dana službenog posjeta Republici Čileu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s predstavnicima hrvatske zajednice u Santiagu de Chileu te tom prigodom pojedincima, udrugama i klubovima uručila odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske.

U obraćanju je izrazila zadovoljstvo što se kao prva predsjednica, nakon posjeta prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, susreće s velikom i brojnom, te jednom od najstarijih hrvatskih zajednica. Predsjednica je istaknula kako možda nigdje u svijetu kao u Čileu nema toliko Hrvata i osoba hrvatskog podrijetla prisutnih u svim slojevima društva.

„Hrvati diljem svijeta pružili su pomoć, kako materijalnu, tako i kroz razne kontakte s utjecajnim ljudima u mnogim državama, kako bi se istina o Domovinskom ratu u Hrvatskoj probila do svijeta koji je ponekad bio gluh na naše opravdane pozive za razumijevanje i pomoć“, kazala je Predsjednica. Dodala je kako su pomoć svojoj domovini pružili hrvatski iseljenici te kako ćemo hrvatskom iseljeništvu kao i hrvatskim braniteljima uvijek biti zahvalni na svemu što su učinili u stvaranju naše Hrvatske.

Izrazila je želju za ponovnim osnaživanjem zajedništva iseljene i domovinske Hrvatske te uvjerenje kako se čvršćim povezivanjem može ostvariti velika dobrobit, kako za Hrvatsku, tako i za hrvatsko iseljeništvo. U tom smislu, predsjednica Grabar-Kitarović zaključila je kako će jačanje naših veza biti vrlo korisno za ukupnu suradnju između Hrvatske i država u kojima žive Hrvati. „Posebno se to odnosi na Čile, s kojim Hrvatska može i mora imati još bolje gospodarske i kulturne veze“, kazala je.

Za osobiti doprinos u promicanju hrvatske državotvorne ideje i ugleda Republike Hrvatske u svijetu kroz svoja međunarodno poznata književna djela, Predsjednica Republike Hrvatske Redom Ante Starčevića odlikovala je akademika Antonia Skármeta Vranicica. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge i promicanje kulture i umjetnosti, posthumno je odlikovana Lilia Justina Garafulich Yankovich, a Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića, za osobite zasluge za gospodarstvo, te za izniman doprinos u očuvanju nacionalnog identiteta Hrvata u Republici Čile, odlikovan je mr. sc. Nicolai Dirk Baković Hudig.

Nadalje, za osobite zasluge u promicanju sporta u svijetu, te uspješnu suradnju između Hrvatskog olimpijskog odbora i Čileanskog olimpijskog odbora Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara odlikovan je Neven Ivan Ilić Alvarez, a Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i obrazovanja, te razvitku i ugledu Republike Hrvatske kroz rad i djelovanja hrvatske zajednice u Višenacionalnoj Državi Boliviji odlikovan je Robert Jakubek.

Povelju Republike Hrvatske, za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i sporta, te očuvanju hrvatskog identiteta u Višenacionalnoj Državi Boliviji, predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je udruzi SOCIEDAD CROATA DE BENEFICENCIA – COCHABAMBA – BOLIVIA, a Povelje Republike Hrvatske, za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture, obrazovanja, znanosti i sporta, jačanju gospodarske suradnje, te očuvanja hrvatskog identiteta u Republici Čile, dodijeljene su udrugama: ESTADIO CROATA, CORPORACIÓN CULTURAL CHILENO CROATA „DOMOVINA“, CPEAC (Círculo de Profesionales y Empresarios de Ascendencia Croata) i CROCHAM (CÁMARA CHILENO – CROATA DE COMERCIO Y TURISMO), stoji u priopćenju Ureda predsjednice.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI