“New York” Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje  na 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda

“New York” Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje na 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od nedjelje, 23. rujna 2018. do petka, 28. rujna 2018. sudjelovat će u New Yorku na 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, uz niz pratećih sastanaka, te će posjetiti i Washington, priopćio je njezin Ured.

Program posjeta će započeti u nedjelju 23. rujna 2018. u New Yorku gdje će se susresti s hrvatskom zajednicom u Sjedinjenim Američkim Državama i nazočiti svečanom programu obilježavanja 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA – The National Federation of Croatian Americans Cultural Foundation).

U ponedjeljak, 24. rujna 2018. godine predsjednica Grabar-Kitarović u New Yorku će nazočiti događaju visoke razine u organizaciji SAD-a pod nazivom „Globalni poziv na djelovanje oko svjetskog problema droga“ (Global Call to Action on the World Drug Problem), a potom sudjelovati na otvaranju Mirovnog sastanka na vrhu „Nelson Mandela“ (Nelson Mandela Peace Summit) u sklopu kojeg će održati govor. Predsjednica će također nazočiti sastanku na visokoj razini o agendi za mlade u organizaciji UNICEF-a i UN-ovog poslanika za mlade pod nazivom „Mladi 2030“ (Youth 2030). Na marginama su predviđeni i bilateralni sastanci predsjednice Republike s predsjednicima Kenije, Kube, Namibije i Paragvaja, predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora i glavnim tajnikom UN-a.

U utorak, 25. rujna 2018., predsjednica Grabar-Kitarović održat će govor na Općoj skupštini UN-a i sudjelovati na sastanku na visokoj razini u organizaciji Glavnog tajnika UN-a o Akciji za očuvanje mira (Action for peacekeeping – A4P). Bilateralni sastanak Predsjednice Republike s predsjednikom Turske zaokružit će niz bilateralnih susreta koji su predviđeni u jutarnjem i poslijepodnevnom terminu, i to s jordanskim kraljem te predsjednicima Angole, Libanona i Paname, kao i s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije te predsjedavajućom Opće skupštine UN-a.

U srijedu, 26. rujna 2018. predviđeno je otvaranje Bloomberg poslovnog foruma. Predsjednica Republike Hrvatske potom će se susresti s predsjednikom Republike Ukrajine, uključiti se u Globalnu kampanju protiv antisemitizma i sudjelovati na događanju na temu klimatskih promjena Jedan planet (One Planet), u organizaciji predsjednika Francuske Republike.

Četvrtak, 27. rujna 2018., predsjednica Republike Hrvatske započet će obraćanjem u uvodnom dijelu događaja „Očuvanje mira i razvoja u svijetu koji se mijenja“ (Sustaining peace and development in the changing world) u organizaciji Međunarodnog centra Nizami Ganjavi. U nastavku predviđeni su bilateralni susreti predsjednice Republike Hrvatske s predsjednikom Vlade Vijetnama te predsjednicima Gane i Kosova. Na kraju boravka u New Yorku predsjednica Republike nazočit će na događaju visoke razine u organizaciji predsjednice Republike Litve pod nazivom „Gospodarski razvoj kroz osnaživanje žena“ (Economic Growth through Women’s Empowerment).

Predsjednica Grabar-Kitarović će se u petak, 28. rujna 2018., u Washingtonu susresti s čelništvom ugledne Institucije Brookings (Brookings Institution) i razgovarati s predsjednikom Brookingsa Johnom Allenom u sklopu njihove serije predavanja i razgovora sa svjetskim čelnicima na temu „Hrvatski doprinos transatlantskim vezama i solidarnosti: Djelovanje iznad svoje kategorije“ (Croatian contributions to trans-Atlantic bonds and solidarity: Punching above its weight).

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI