Predsjednica Grabar-Kitarović: Hrvatska zajednica u Italiji je ‘veliko demografsko blago za RH’

Predsjednica Grabar-Kitarović: Hrvatska zajednica u Italiji je ‘veliko demografsko blago za RH’

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u službenom posjetu Italiji, poručila je hrvatskoj zajednici u toj zemlji da je veliko demografsko blago za RH te da se nada kako će se jednoga dana vratiti u domovinu s iskustvom i znanjem stečenima u državama koje normalno funkcioniraju i kada im padne vlada.

“Želimo da aktivno pridonosite životu u domovini. Vi ste i veliko demografsko blago za RH”, rekla je predsjednica u utorak navečer u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu gdje je nazočila završnom dijelu programa proslave 20. obljetnice dopunske nastave te se susrela s predstavnicima hrvatske zajednice.

“Nadamo se da će ovi mladi ljudi, ova djeca koju sam danas vidjela, da će se jednoga dana vraćati u Hrvatsku obogaćeni iskustvom, znanjem i navikama koje su stekli u državama kao što je Italija i drugim državama za koje vidimo da i kad padne vlada da nastave normalno funkcionirati jer postoji državna uprava, državna služba koja je profesionalna i koja ne ovisi isključivo o politici već prije svega vodi računa o državnim interesima”, istaknula je.

“To nam mora biti jedan od temeljnih ciljeva i u našoj hrvatskoj državi”.

Predsjednica je zahvalila predstavnicima na dolasku u veleposlanstvo kako bi razgovarali o položaju Hrvata u Italiji i svemu onome što hrvatska država može učiniti kako bi i dalje jačali veze s domovinom i promicali hrvatski jezik, kulturu i svako drugo nasljeđe.

Čestitala je učenicima hrvatske dopunske škole u Rimu, koju pohađaa 47 djece, i hrvatskoj zajednici jubilarnu obljetnicu.

“Drago mi je da ste toliko ustrajali i uspjeli održati hrvatsku nastavu, ali pred nama je zadaća širenja tog projekta i u drugim krajevima Italije jer bogatstvo jezika najveće je bogatstvo ne samo koje roditelji mogu prenijeti na svoju djecu, već i nešto što matična država može dati prema svojim iseljenicima posebno druge, treće, četvrte i sljedećih generacija”.

Predsjednica je rekla da je u razgovorima s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom ali i drugim dužnosnicima hrvatska zajednica bila izuzetno važna tema.

“Vi ste ne samo jedan snažan most između naših dviju država koji odražava tu zajedničku prošlost, zajedničko povijesno, kulturno i drugo nasljeđe već prije svega i budućnost”, istaknula je predsjednica.

U Italiji prema procjenama živi 60.000 Hrvata, a u Moliseu, koji će hrvatska predsjednica posjetiti u srijedu, priznati su kao jezična zajednica.

“Drago mi je da Italija poduzima korake da se to ostvari i u drugim provincijama, drugim dijelovima Italije i nadam se da će hrvatska država odgovoriti na način da ćemo poslati još više učitelja i učiteljica hrvatskog jezika i da ćemo svakako raditi ne samo na očuvanju postojećih lektorata na sveučilištima u Italiji već da ćemo otvarati i nove lektorate hrvatskoga jezika”. (Hina)

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI