Predsjednica u radnom posjetu Republici Turskoj

Predsjednica u radnom posjetu Republici Turskoj

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u radnom posjetu Republici Turskoj, a s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom razgovarala je o jačanju bilateralnih gospodarskih odnosa i poticanju investicija te o migrantskoj krizi i odnosima između Turske i Europske unije.

Nakon radnog sastanka s Predsjednikom Republike Turske hrvatska Predsjednica kazala je kako joj je posjet, iako radni, vrlo vrijedan radi daljnjeg razvoja odnosa Turske i Hrvatske, ali i u pogledu razgovora o temama od interesa za obje države.


„Hrvatska i Turska imaju izvrsne odnose, nemamo otvorenih pitanja, ali ima prostora za dodatno poboljšanje, osobito na području gospodarstva, trgovine i investicija. Posjet predsjednika Erdoğana Zagrebu osnažio je naše odnose i radujem se našim sljedećim susretima. Trgovinska razmjena je prošle godine bila samo 350 milijuna eura, a sjećam se da ste rekli da moramo doseći milijardu eura trgovinske razmjene i vjerujem da je to moguće. Postoje brojne prilike u turizmu i vidimo povećani broj turskih turista, no mogućnosti su puno veće. Stoga koristim ovu priliku da pozovem turski narod da posjete Hrvatsku“, kazala je hrvatska Predsjednica.

Predsjednica Grabar-Kitarović osvrnula se i na stanje u Bosni i Hercegovini. “Zahvalna sam što shvaćate potrebu da Hrvatska i Turska nastave svoju ulogu kao promotori procesa u Bosni i Hercegovini, koji će ovu zemlju približiti napretku na dobrobit svih građana i omogućiti joj članstvo u Europskoj uniji“, kazala je. Naglasila je važnost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i potrebu da se nastavi s ustavnom reformom koja će osigurati prosperitetnu budućnost Bosne i Hercegovine i omogućiti joj što skoriji nastavka pregovora s Europskom unijom. „Mi se veselimo tome što ćemo susjedima pružiti svu pomoć na tom putu”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

“Članstvo u Sjevernoatlantskim integracijama put je za sve susjedne zemlje u jugoistočnoj Europi, a Hrvatska će tim zemljama omogućiti svu pomoć. Dogovor koji su postigli Europska unija i Turska 2016. godine i činjenica kako Turska poštuje taj dogovor kazuje da moramo rješavati korijenske probleme tih pitanja i osigurati bolji život. Nadam se kako ću prilikom sljedećeg posjeta Turskoj moći posjetiti neki od izbjegličkih centara“, kazala je Predsjednica. Dodala je kako su razgovarali i o situaciji u Siriji i Iraku i drugim zemljama te istaknula potrebu da se premoste razlike i neslaganja kako bi se postigao trajni mir i sigurnost.

„Republika Hrvatska je za nas uvijek vrlo važna država i naš je interes da ona bude jaka. Naši odnosi su na vrlo visokom nivou te se i dalje razvijaju. Turska je svakako zainteresirana na svim platformama za skladan razvoj privrednih, političkih i drugih odnosa“, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

„ Povezivanjem unutar Europe postoje neki zajednički ciljevi kojima svi stremimo i oni se odražavaju na naše bilateralne odnose te se reflektiraju na naše gospodarske odnose, a naša ekonomska suradnja je odraz dobre političke suradnje. Isto tako, u energetskom sektoru imamo uspješnu suradnju. Vrlo smo ponosni na naša ulaganja u Hrvatskoj i podržavamo ih kao država jer su od zajedničkog interesa“, kazao je Predsjednik Republike Turske.
Dodao je kako se na sastanku razgovaralo o regionalnim i međunarodnim odnosima te istaknuo važnost vojne suradnje.

„U ovom vrlo osjetljivom razdoblju nastojat ćemo stremiti rješavanju svih problema i izazova koji su nam na putu. Što se tiče borbe protiv terorizma, na istom smo geopolitičkom području. Ovaj posjet smatram vrlo korisnim, plodnim i vrlo uspješnim koji je dao vjetar u leđa našem odnosu“, zaključio je turski Predsjednik.

Na pitanje jesu li u razgovorima o Bosni i Hercegovini razgovarali i o poziciji hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te koji je njegov stav i treba li doći do izmjene izbornog zakona, turski Predsjednik je istaknuo kako je sadašnja struktura vlasti u Bosni i Hercegovini određena Daytonskim sporazumom. “I to je na neki način unutarnja stvar Bosne i Hercegovine. Trilateralni savjetodavni mehanizam pokrenut ćemo sastankom naših ministara vanjskih poslova, nakon toga će slijediti sastanak čelnika triju država na kojemu ćemo vidjeti koji bi se koraci mogli poduzeti”, kazao je turski Predsjednik. Dodao je kako su Hrvatska i Turska samo posrednici u Bosni i Hercegovini i kako je “prerano komentirati koji bi mogao biti ishod”.

Dvoje predsjednika najavilo je kako će se ministri vanjskih poslova triju zemalja sastati već u siječnju, dok bi se sastanak na najvišoj razini trebao održati u veljači, stoji u priopćenju Ureda predsjednice.

Foto:Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI