Predsjednica Grabar-Kitarović sudjelovala na svečanoj dodjeli nagrada „Večernjakova domovnica 2018.“

Predsjednica Grabar-Kitarović sudjelovala na svečanoj dodjeli nagrada „Večernjakova domovnica 2018.“

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na finalnoj večeri 12. Večernjakova izbora za nagradu „Večernjakova domovnica 2018“ u njemačkom gradu Badu Homburgu. U obraćanju je pozvala na jačanje veza između iseljene i domovinske Hrvatske te zahvalila Njemačkoj na pomoći tijekom Domovinskog rata.

Iseljenim Hrvatima Predsjednica je zahvalila na ulozi jačanja ugleda domovine u inozemstvu i naglasila važnost “što čvršćeg povezivanja iseljene i domovinske Hrvatske”. To je “bitan dio državne politike, kako bismo stvarali zajedništvo koje sam nazvala ‘globalnom Hrvatskom'”, kazala je.”I neću se u tome umoriti, neću se prestati boriti da ta naša ‘globalna Hrvatska’ bude što jača i što vidljivija diljem svijeta!”.

Predsjednica je pohvalila ulogu Večernjeg lista, koji godinama afirmira iseljeničke sadržaje, život Hrvata u Bosni i Hercegovini te ulogu istaknutih pojedinaca. “Znamo koliko upravo hrvatski sportaši i glazbenici pridonose popularizaciji Hrvatske diljem svijeta, no isto tako i znanstvenici i drugi istaknuti pojedinci, naše udruge i klubovi i drugi dionici raznih nacionalnih događanja javnog života u pojedinim državama”, kazala je.

Zahvalila je iseljenim Hrvatima. “Hvala vam što svojim karijerama i svojim javnim djelovanjem pridonosite ugledu Hrvata i Hrvatske u zemljama u kojima živite”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Pozvala ih je da što čvršće budu povezani s Hrvatskom, kao i s Bosnom i Hercegovinom, koja je također “drevna domovina Hrvata”.

U zahvali njemačkim prijateljima i Badu Homburgu, gradu prijatelju Dubrovnika, Predsjednica se prisjetila uloge Njemačke u vrijeme Domovinskog rata. “Hrvatski narod ne zaboravlja veliku potporu Njemačke, osobito naših prijatelja kancelara Helmuta Kohla i ministra Dietricha Genschera, u vremenu naše borbe za osamostaljenje i međunarodno priznanje. Vjerujem da će se suradnja između Hrvatske i Njemačke i nadalje proširivati i učvršćivati”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović, stoji u priopćenju.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI