Predsjednica Grabar-Kitarović sudjelovala na svečanosti primopredaje i krštenja broda „Četiri zvonika“

Predsjednica Grabar-Kitarović sudjelovala na svečanosti primopredaje i krštenja broda „Četiri zvonika“

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je u brodogradilištu tvrtke „Dalmont“ u Kraljevici prisustvovala predaji novog trajekta „Četiri zvonika“ Rapskoj plovidbi.

Predsjednica je kazala kako brodograđevna djelatnost i danas predstavlja istaknuti i nezaobilazni segment hrvatskog gospodarstva. Dodala je kako je važno osigurati njezinu održivost i konkurentnost kao jednim od prioriteta hrvatske ekonomske politike i trajnom obvezom hrvatske Vlade.

Istaknula je kako je hrvatska brodogradnja na desetom mjestu svjetske i trećem mjestu europske ljestvice, te naglasila kako je Vlada i dalje dužna pažljivo pratiti procese restrukturiranja i djelovati kada je potrebno.

„Vidjeli smo na nedavnom primjeru Uljanika koliko je pravodobna reakcija vlasti i pomoć države nužna za stabilnost poslovanja“, kazala je Predsjednica. Važnost brodarstva će se povećavati, naglasila je, pri čemu Hrvatska u tome može imati važnu ulogu, a uspjeh svakog posla će ovisiti u velikoj mjeri o kvaliteti i stručnosti. Nadodala je kako će se uspjeh ove djelatnosti, kao i cjelokupnog gospodarstva koje sve teže trpi posljedice iseljavanja, ostvariti zadržavanjem stručnih ljudi u Hrvatskoj.

Predsjednica Grabar-Kitarović je spomenula i kako je „Dalmont“ nastavio brodograđevnu djelatnost u Kraljevici, kako je u njemu zaposleno 155 ljudi, a radi još 50-ak kooperanata, te je Rapskoj plovidbi čestitala 55. godinu postojanja.

Trajekt „Četiri zvonika“ naziv je dobio po četiri zvonika smještena u staroj rapskoj gradskoj jezgri. Povezivat će Mišnjak na Rabu i Stinicu, na liniji za koju je Rapska plovidba dobila desetogodišnju koncesiju, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI