Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala na čileansko-hrvatskom gospodarskom forumu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala na čileansko-hrvatskom gospodarskom forumu

Službeni posjet Republici Čileu Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović započela je sudjelovanjem na gospodarskom forumu u Santiagu de Chileu, na kojem su sudjelovali i predstavnici petnaest hrvatskih tvrtki u sklopu hrvatskog izaslanstva, kako bi istražili nove poslovne prilike i uspostavili nova gospodarska partnerstva.

Pozdravivši gospodarstvenike koji su svojom nazočnošću pokazali interes za razvojem hrvatsko-čileanskih gospodarskih odnosa, predsjednica Grabar-Kitarović u obraćanju je naznačila snažnu želju i odlučnu volju hrvatske države za stvaranjem što bližih veza s Republikom Čile. Želimo poduprijeti obostrano korisne interese dviju država, njihov stabilan razvoj i interese te težnje naših naroda za boljim životom i napretkom, dodala je.

Nadalje, potvrdila je dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Čilea, koji su bez otvorenih pitanja, a u čijim temeljima su duboko ukorijenjene veze naših ljudi, napose nekoliko generacija Hrvata koje su ovdje pronašle svoju domovinu.

Govoreći o budućem partnerstvu hrvatskih i čileanskih gospodarstvenika Predsjednica je istaknula kako ga vidi u brojnim industrijskim područjima, turizmu, trgovini i pomorskim djelatnostima.

„Vojna industrija jedno je od zanimljivih područja u kojem Hrvatska može svojim znanjem i tehnologijama ponuditi čileanskom gospodarstvu jedinstvene prilike za suradnju. Tvrtke iz ovog segmenta hrvatskoga gospodarstva globalno su poznate, a njihova izvrsnost i kvaliteta stavlja ih u sam vrh europske obrambene ponude“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Kao potencijal za značajnije područje suradnje navela je brodogradnju, a hrvatsku brodogradnju ocijenila je jednom od najuspješnijih hrvatskih izvoznih industrija i dobro zastupljenom na svjetskom brodograđevnom tržištu. Kao treće područje suradnje, Predsjednica je istaknula bilateralnu trgovinu. U tom smislu, kazala je kako je Hrvatska zainteresirana za izvoz industrijskih proizvoda kao što su transformatori, generatori i strojevi, farmaceutski i prehrambeni proizvodi. S druge strane, istaknula je hrvatske pomorske luke, Rijeku i Ploče te suvremenu infrastrukturu za ulaz čileanskih proizvoda, kako na hrvatsko tržište, tako i na tržišta srednje i jugoistočne Europe.

Informatičku tehnologiju istaknula je kao četvrto područje suradnje te navela kako su hrvatske IT tvrtke u proteklom desetljeću izašle iz okvira europskog tržišta i napravile velike iskorake na globalnom tržištu.

Naposljetku, ocijenivši turizam zanimljivim područjem suradnje, Predsjednica je pozvala čileanske poduzetnike da uzmu u obzir potencijal koji ovaj sektor posjeduje. „U to se uvjerio i najveći čileanski ulagač u Hrvatsku – Lukšić Grupa – čija ulaganja posebno pozdravljam. Lukšić Grupa vrlo je aktivna i u Hrvatskoj uživa izvrstan ugled. Kao jedan od najvećih investitora, ima punu potporu hrvatskih vlasti“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je kako Hrvatska posebno cijeni što je Lukšić Grupa tijekom Domovinskog rata započela s ulaganjima u hrvatsko gospodarstvo te time izravno podupirala Hrvatsku u njezinim najtežim trenutcima.

Za napredak naše gospodarske suradnje poticajna je činjenica što Hrvatsku i Čile povezuju čileanski poduzetnici hrvatskog porijekla, koji i danas daju značajan prinos čileanskom gospodarstvu, kazala je Predsjednica te poticajnom istaknula i činjenicu da je hrvatsko gospodarstvo na stalnom putu napretka i rasta.

Izrazivši uvjerenje kako će Hrvatska postati domovinom i novih čileanskih ulagača, čije poslovne namjere u cijelosti podupire, predsjednica Grabar-Kitarović pozvala ih je da istraže poslovne prilike i mogućnosti ulaganja te upoznaju okruženje i projekte koje Hrvatska nudi.

Autor/H/B.B./Foto/Ured predsjednice RH

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI