Predsjednica Grabar-Kitarović primila ministra vanjskih poslova Rumunjske Teodora Meleșcanuoa

Predsjednica Grabar-Kitarović primila ministra vanjskih poslova Rumunjske Teodora Meleșcanuoa

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je ministra vanjskih poslova Rumunjske Teodora Meleșcanuoa koji boravi u službenom posjetu‎ Republici Hrvatskoj.

Čestitavši na otvaranju počasnog konzulata Rumunjske u Splitu, predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je njegovu važnost u daljnjem razvoju dobrih odnosa dviju država te za sve građane Rumunjske koji se zateknu u Dalmaciji, posebice u vrijeme turističke sezone.

Izrazivši zadovoljstvo susretom sugovornici su se složili kako Hrvatska i Rumunjska njeguju odlične prijateljske odnose već više od četvrt stoljeća, te kako postoji velik interes i potencijal za daljnji razvoj suradnje. U tom smislu posebno su naglašene gospodarska i politička suradnja na bilateralnom i regionalnom planu, ali i u kontekstu Europske unije i NATO-a, jer obje države imaju većinom slična gledišta na regionalne, europske ili globalne teme. Čvrsta poveznica između dviju država su i manjine te su istaknuti pomaci u unaprjeđivanju njihova položaja.

U razgovoru je posebno izdvojena 2017. kao godina iznimno intenzivnih bilateralnih posjeta koji su rezultirali zamahom u odnosima dviju država, a trend velikog broja posjeta i intenziviranja suradnje nastavit će se i tijekom 2018. godine. Sve to prate i pripreme za zajednički Trio predsjedanja Vijećem Europske unije koji još obuhvaća i Finsku.

Prilikom razgovora spomenuta je i potreba daljnjeg razvoja prometne povezanosti koja se smatra ključnom za razvoj ekonomske suradnje, ali i turističke razmjene što je potvrđeno i uvođenjem direktne zračne linije prošle ljetne sezone na liniji Zagreb-Bukurešt. Istaknuta je i važnost riječnog prometa, posebno onog Dunavom i suradnje Luke Vukovar s Lukom Constanta. Osim o unaprjeđenju gospodarskih i kulturnih odnosa, razgovaralo se i o položaju manjina u obje države.

Sugovornici su se osvrnuli i na očekivanja od predstojećeg sastanka na vrhu Inicijative triju mora koji će se održati najesen u Bukureštu. Predsjednica Republike je poseban naglasak stavila na suradnju gospodarstvenika u pripremi ovog skupa i odabiru ključnih projekata Inicijative. U tom kontekstu, osvrnula se i na značaj projekta terminala za ukapljeni plin na Krku kao hrvatskog doprinosa europskoj energetskoj sigurnosti. Ministar Meleșcanu predstavio je rumunjske aktivnosti na regionalnom energetskom povezivanju, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI