Predsjednica Republike Grabar-Kitarović posjetila Macelj, Bleiburg i Hudu jamu

Predsjednica Republike Grabar-Kitarović posjetila Macelj, Bleiburg i Hudu jamu

U povodu Dana spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i neovisnost, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Macelj, Bleiburg i Hudu jamu, položila cvijeće te zapalila svijeće za nevine žrtve koje su ubili pripadnici Jugoslavenske armije nakon završetka Drugoga svjetskog rata, priopćeno je u srijedu navečer iz Ureda predsjednice Republike.

Masovnim ubojstvom ratnih zarobljenika i civila, među kojima je bilo ranjenika i djece, prekršene su sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, prije svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929. Bio je to razmjerno najveći poratni masovni zločin u Europi nakon Drugoga svjetskog rata, za koji nema opravdanja, kao ni za bilo koji drugi zločin učinjen nad bilo kime i od bilo koga, ističe se u priopćenju iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Ta i druga mjesta trajno čuvaju spomen na Križni put i opomena današnjem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad neponovljivom vrijednošću svakog ljudskog života, promicati duh hrvatskoga zajedništva i jačati demokraciju, kao jamstva slobode i mira, dodaje se u priopćenju. (Hina)

Foto: Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI