Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović otvorila Ured u Krapinsko-zagorskoj županiji

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović otvorila Ured u Krapinsko-zagorskoj županiji

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović privremeno je preselila svoj Ured u Krapinsko-zagorsku županiju, a nakon podizanja predsjedničke zastave i intoniranja himne, riječi dobrodošlice uputili su joj gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i župan krapinsko-zagorski Željko Kolar.

Obrativši se nazočnima Predsjednica je izrazila zadovoljstvo što će sljedeće dane provesti u Hrvatskome zagorju. „Zagorci su od starine čuvari hrvatskih sloboda i pravica, a ovaj zavičaj rodni je kraj mnogih velikana“, kazala je.

“Uvijek domoljubi, Zagorci su i u Domovinskom ratu, premda izvan dometa ratnih zbivanja, dali velik doprinos našoj pobjedi. Hrvatsko zagorje čuvalo je naše prognanike i izbjeglice i pružalo svu potrebnu logistiku postrojbama hrvatske vojske i policije. Mnogi stanovnici ove županije žrtvovali su život i zdravlje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku,” istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Najavila je kako će se u naredna tri dana susresti s brojnim gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicima i posjetiti uspješne tvrtke i ustanove. Dodala je kako se posebno veseli susretima s mladima te istaknula kako su u ovom trenutku potrebne brze, učinkovite sustavne mjere demografske obnove.

“Pozdravljam dosad učinjeno, ali to nije dovoljno. Nužno je što prije donijeti mjere koje će povećati sigurnost radnoga mjesta, posebice za trudnice i majke malodobne djece, te na minimum smanjiti ugovaranje rada na određeno vrijeme,” kazala je Predsjednica.

U posljednje vrijeme često se u javnosti ističu sve bolji makroekonomski pokazatelji, uključujući i sve bolje stanje državnoga proračuna, što ohrabruje i treba pozdraviti, kazala je i poručila kako to moraju osjetiti i građani.

“Ako država ostvaruje sve bolje financijske rezultate, onda se to mora vidjeti i na računima naših građana. Nažalost, brojka blokiranih građana i dalje prelazi tristo tisuća. Nacionalna je tragedija da mnogi od njih napuštaju Hrvatsku kako bi u inozemstvu otvorili nove račune i nekako započeli nov život,” izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović.

“Država stoga mora hitnim mjerama, u dogovoru s bankama i financijskim institucijama, pronaći rješenje za deblokadu računa građana. U sklopu tih mjera svakako treba što prije donijeti novi Ovršni zakon,” poručila je.

Najavila je kako će svoj posjet Zagorju iskoristi kako bi ponovno podsjetila na nužnost novih iskoraka u decentralizaciji. “Vlada je poreznim mjerama učinila pozitivan iskorak prema financijskoj decentralizaciji jedinica lokalne i regionalne samouprave. Tim smjerom treba ići dalje. Posebno je važno omogućiti županijama da preuzmu veći dio odgovornosti u privlačenju sredstava europski fondova. Držim da su one to i logistički i organizacijski sposobne,” kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Svi se ti potencijali i kapaciteti mogu prepoznati u Krapinsko-zagorskoj županiji, kazala je i pohvalila izvoznu orijentaciju te županije. Izrazila je uvjerenje kako će rezultati biti još bolji, posebice u daljnjem razvoju zdravstvenog i kulturnog turizma.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović je naglasio važnost gospodarskog razvoja i činjenicu da je u Krapini sve manje nezaposlenih te sve više otvorenih novih radnih mjesta. “Svi imamo isti cilj a to je da stvorimo takvo gospodarsko okruženje da svi mogu raditi ali i živjeti od svog rada,” kazao je gradonačelnik Gregurović.

Pozvao je na, kako je kazao, pravu decentralizaciju ne samo obaveza već i financijsku, a u tome mu se pridružio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je istaknuo kako ovih dana neće Predsjednici govoriti o problemima, već o projektima i izazovima u Županiji.

Potrebno je zajedništvo i iskorak, nešto bolje za čitavu Hrvatsku, kazao je. “Bez obzira na politička uvjerenja, bez obzira na stranačku pripadnost, ima stvari koje su nacionalni interes. Zbog toga Vaše zalaganje koje je vezano za demografsku obnovu, za prava hrvatskih branitelja, vaše zalaganje za koncept da spriječimo odlazak mladih ljudi iz Republike Hrvatske, imate našu potporu i podršku,” kazao je župan Kolar.

Dolazak predsjednice Grabar-Kitarović u središte Krapine i podizanje predsjedničkog stijega ispred njezinog privremenog Ureda u zgradi Županije pratilo je više stotina građana Krapine. Stijeg je podigla Petra Horvat, učenica zabočke Gimnazije Antuna Gustava Matoša, državna prvakinja iz biologije.

Predsjednica je svoj boravak započela radnim sastankom s predstavnicima Županije, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i načelnicima te predstavnicima udruga hrvatskih branitelja. Susrela se s članovima Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina, s dekanom Veleučilišta „Hrvatsko zagorje“ Nenadom Sikiricom te građanima i predstavnicima različitih udruga s područja Županije.

Foto/Ured predsjednice RH

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI