Predsjednica Republike Grabar-Kitarović putuje u službeni posjet BiH

Predsjednica Republike Grabar-Kitarović putuje u službeni posjet BiH

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović počinje u srijedu trodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini u sklopu kojeg će posjetiti Sarajevo i srednju Bosnu te prvi put Bosansku Posavinu, doznaje se iz Ureda Predsjednice.

To će biti drugi službeni posjet hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini, nakon prvog u ožujku 2015., na samom početku njezina mandata.

Kako se doznaje na Pantovčaku, predsjednica će izraziti snažnu potporu BiH na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama i razgovarati o mogućnostima za jačanje gospodarske suradnje između dviju zemalja, a neće bježati niti od otvorenih pitanja.

S obzirom na to da je u BiH u tijeku predizborna kampanja za opće izbore u listopadu, predsjednica će naglasiti važnost očuvanja jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH i svih njezinih građana, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost, u duhu Daytonskog sporazuma, koji je potpisala i Hrvatska i jedan je od njegovih jamaca.

Svojim posjetom ona želi potaknuti čelnike BiH, Bošnjake i Hrvate, na dijalog i dogovor o ključnim pitanjima i reformama, uključujući izborni zakon, ne ulazeći pritom u bilo kakve pojedinosti mogućih zakonskih rješenja, ističu na Pantovčaku.

Hrvatska ne želi da Hrvati postanu manjina u BiH, zauzima se za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić – Finci”, presude Ustavnog suda BiH po Ljubićevoj apelaciji te odluke Ustavnog suda BiH o Mostaru, naglasili su izvori, prenosi dnevnik.hr

Plan posjeta-SARAJEVO, BOSNA I HERCEGOVINA
10:00-Ceremonija svečanog dočeka Predsjednice Republike uz vojne počasti (Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Ulica Musala)

10:15-Tête-à-tête susret Predsjednice Republike i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine

10:45-Bilateralni susret izaslanstava Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

11:30-Izjave Predsjednice Republike i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. sc. Dragana Čovića

12:00-Sastanak Predsjednice Republike s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (Parlamentarna skupština, Trg Bosne i Hercegovine 1)

14:10-Sastanak Predsjednice Republike s nadbiskupom Vinkom Puljićem (Vrhbosanska nadbiskupija, Kaptol 7)

15:05-Sastanak Predsjednice Republike s visokim predstavnikom EU za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inzkom (Veleposlanstvo Republike Hrvatske, Ulica maršala Tita 78)

15:40-Susret Predsjednice Republike s Majkama Srebrenice (Veleposlanstvo Republike Hrvatske, Ulica maršala Tita 78)

Foto/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI