Predsjednica Grabar-Kitarović na promociji polaznika HVU: Vukovar nikada nije pokleknuo

Predsjednica Grabar-Kitarović na promociji polaznika HVU: Vukovar nikada nije pokleknuo

U Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru u srijedu je upriličena svečana promocija polaznika Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) “Dr. Franjo Tuđman” i novih 63 poručnika i poručnica  a svečanosti je, uz visoke predstavnike civilnih i vojnih vlasti nazočila i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović, poručivši polaznicima da u srcima nose Vukovar, koji nikada nije pokleknuo, čak ni onda kada su junaci njegove obrane položili oružje.

Promovirano je ukupno 134 polaznika vojnih škola HVU “Dr. Franjo Tuđman” – i to Visoke dočasničke izobrazbe, Temeljne časničke izobrazbe i pilota, Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” te Ratne škole “Ban Josip Jelačić”. Promovirano je i novih 63 poručnika i poručnica, među kojima je i pet vojnih pilota.

Najboljem polazniku 27. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro”, bojniku Ivanu Grgiću, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava dodijelio je Plaketu Grada Vukovara uz novčanu nagradu od pet tisuća kuna, a koju je bojnik Grgić odlučio donirati brojnoj obitelji stopostotnog hrvatskog ratnog vojnog invalida Franje Varge.

Zajedništvo temeljni kamen hrvatske pobjede u Domovinskome ratu

“Ponosno stojite u gradu Vukovaru koji nikada nije pokleknuo, čak ni onoga dana kada su junaci njegove obrane položili oružje. Vukovar je u našim srcima ostao neporažen i nikada nismo prestali vjerovati u povratak u grad heroja“, kazala je Grabar-Kitarović uz koju su promociji nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” general bojnik Mate Pađen, visoki vojni i civilni dužnosnici, predstavnici braniteljskih udruga, vjerske i akademske zajednice, gradskih i županijskih vlasti kao i članovi obitelji i rodbine promoviranih polaznika.

Predsjednica je polaznicama i polaznicima vojnih škola poručila kako upravo Vukovar simbolizira pouke stoljetne borbe za hrvatsku državnost. „Shvatite ih kao nit vodilju i trajnu obvezu u vašoj budućoj vojnoj službi. Nikada nemojte posustati u borbi za Hrvatsku. Budite joj bespogovorno odani i služite joj besprijekornim obavljanjem vaših vojnih zadaća“, dodala je.

Podsjetila je kako je zajedništvo Hrvata bilo temeljni kamen hrvatske pobjede u Domovinskome ratu, a njegovanje i promicanje tih vrijednosti dužnost je svakoga pripadnika Oružanih snaga, posebno svih instruktora, nastavnika i zapovjednika uključenih u sustav vojnog školovanja.

„Požrtvovnost, hrabrost i domoljublje branitelja Vukovara i svih hrvatskih branitelja, omogućili su nam da kažemo kako i dalje stoji grad. Nosite taj grad i vrijednosti koje on simbolizira u srcu. Neka vam bude motiv za suočavanje sa svim poteškoćama koje ćete u svojoj vojnoj karijeri susresti“, rekla je je predsjednica Grabar-Kitarović, zaključivši da,  ako nas je priča o Vukovaru nešto naučila, onda je to pouka o značaju čovjeka, kao najvišeg mjerila vrijednosti i sposobnosti Oružanih snaga.

Uvodi se promocija kadeta na kninskoj tvrđavi čime se na simboličan način povezuju Vukovar i Knin 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je  kako od Vukovara nema boljeg grada niti mjesta za svečanu promociju polaznika HVU-a.

“Zato mi je drago da je ova Vlada, uz potporu predsjednice Republike, 2017. vratila ovu promociju u Vukovar. To Vukovar zaslužuje”, naglasio je Krstičević, dodavši  kako ponosan i što je u Vukovar razmještena inženjerijska postrojba Hrvatske vojske.

Najavio je da će do 2020. u tome gradu biti smještena jedna cijela inženjerijska bojna.

“Snaga obrambenog sustava nisu tone tone željeza i granata. Snaga ste vi, ljudi i to ne smijemo nikada zaboraviti”, kazao je ministar Krstičević.

Najavio je da se ove godine uvodi i promocija kadeta na kninskoj tvrđavi čime se želi na simboličan način povezati Vukovar i Knin, “dva mjesta ponosa Hrvatske i snage pobjedničke Hrvatske vojske”.

Najavio je i organizacijske i sadržajne promjene HVU-a rekavši kako će one omogućiti budućim polaznicima vojnih škola još bolje uvjete školovanja.

“Transformacijom Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” omogućit ćemo unaprjeđenje obrazovanog procesa i razvoj vojne znanosti za potrebe obrane i sustava domovinske sigurnosti”, najavio je Krstičević.

Zapovjednik HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” general bojnik Mate Pađen i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov  promoviranim polaznicima su poručio da predstavljaju ljude koji će sutra biti nositelji obrane Republike Hrvatske.

Istaknuli su kako je kvaliteta hrvatskih vojnih škola prepoznata i izvan granica Hrvatske i sve je više dočasnika i časnika iz stranih oružanih snaga koji stječu znanje na HVU. Tako je ove godine izobrazbu na HVU uspješno završilo 19 stranih polaznika: deset  iz Bosne i Hercegovine, tri iz Crne Gore, dvoje iz Republike Kosovo, troje iz Republike Sjeverne Makedonije  te jedan polaznik iz Republike Slovenije.

Među promoviranim polaznicima HVU-a je i Jelena Dedaković, kći zapovjednika obrane Vukovara 1991. Mile Dedakovića Jastreba, koji je bio i nazočan svečanosti. (Hina)

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI