Predsjednica Grabar-Kitarović pozvala na donošenje programa prevencije vršnjačkog nasilja „Biti mlad i živjeti u Hrvatskoj bez nasilja“

Predsjednica Grabar-Kitarović pozvala na donošenje programa prevencije vršnjačkog nasilja „Biti mlad i živjeti u Hrvatskoj bez nasilja“

U Uredu predsjednice Republike u srijedu je, u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad vršnjacima, održan okrugli stol na kojemu je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila da je svako četvrto dijete u Hrvatskoj izloženo nekom obliku vršnjačkog nasilja, te pozvala na donošenje programa prevencije koji će se sustavno provoditi u cijeloj zemlji, u svim škola i svim sredinama s potporom lokalnih uprava i na nacionalnoj razini.

„Ovim okruglim stolom želimo ukazati na probleme i izazove s kojima su u prevenciji i borbi protiv nasilja suočena naša djeca i mladi, ali i mi roditelji, odgajatelji, profesori i svi ostali stručnjaci“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović u uvodnom obraćanju. Dodala je kako se ovim okruglim stolom ponajprije želi osnažiti povjerenje i dijalog između mladih i svih nas koji smo im dužni pružiti pomoć.

Predsjednica je podsjetila kako 27% djece svakodnevno doživljava verbalni ili tjelesni oblik nasilja u školi, a 16% se gotovo svakodnevno ponaša nasilno. „To su porazni podaci Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba na uzorku učenika od 4. do 8. razreda osnovne škole iz 25 škola u 13 gradova Hrvatske. Još porazniji je podatak kako se samo oko 22% djece žrtava nasilja obrati odrasloj osobi za pomoć“, istaknula je.

Kazala je kako su sudionici okruglog stola pozvani kako bi od najmlađih čuli iskustva i prijedloge, ali i upozorili na pozitivne primjere i konstruktivne programe koji će u borbi protiv nasilja pomoći i odgajateljima i pedagozima i profesorima u školama.

U raspravi, uz Predsjednicu Republike sudjelovali su predstavnici resornih ministarstava i drugih nadležnih institucija kao i predstavnici udruga i institucija koje se žele izboriti za društvo bez nasilja te mladi koji su se susretali s raznim vrstama nasilja. Nakon izlaganja o iskustvima nagrađenih nagradom Luka Ritz, Petre Marelja i Luke Gnjidića te izlaganja članova Odbora mladih Poliklinike za zaštitu djece i Mreže mladih suradnika Pravobraniteljice za djecu, sudionici okruglog stola uključili su se u raspravu svojim prijedlozima i rješenjima te podsjetnikom na već poduzete mjere.

Nakon rasprave predsjednica Grabar-Kitarović iznijela je zaključke okruglog stola. „U ovom razgovoru iskristalizirala se ideja kako je nužno potrebna provedba programa kakav je bio UNICEF-ov, koji se pod naslovom ‘Stop nasilju među djecom’ provodio u 185 škola u Hrvatskoj i kojim se za 50% smanjila stopa među-vršnjačkoga nasilja i zlostavljanja“. Dodala je kako prestankom provedbe takvog programa i sustavnog rada na prevenciji ponovno počinju rasti stope nasilja.

Istaknula je potrebu poticanja izrade programa prevencije vršnjačkog nasilja koji će se sustavno provoditi u cijeloj Hrvatskoj, u svim školama, s potporom lokalnih zajednica i uprava. Nužan je upravo takav program koji će na svim razinama pomoći stručnjacima i roditeljima, a ponajprije mladima da se osnaže u borbi protiv nasilja, odnosno da se riješe raznih predrasuda, kazala je.

Predsjednica je ocijenila poraznim činjenicu kako su djeca i mladi izgubili povjerenje ne samo u sustav, nego i u svoje roditelje, odgajatelje, nastavnike, profesore, pedagoge i institucije. „Upravo zato potrebno je ujediniti sve stručnjake u izradi programa koji će nas ponajprije educirati kako vratiti povjerenje djece i mladih, te kako im pomoći na najbolji način u zajedničkoj prevenciji raznih oblika nasilja“, kazala je.

Sve to ponovno nas upućuje koliko nam je potrebna sveobuhvatna reforma školstva i kako se ova tema treba naći u odgojnoj dimenziji što humanijeg suvremenog kurikula, istaknula je. Dodala je kako je odgoj za humanost potrebno provoditi kroz druge programe, navodeći pri tom programe poput „Živim život bez nasilja“, „Zvonkov kviz“ i „Budi cool, ne budi bully“, koji mogu biti temelj tog iznimno potrebnog nacionalnog programa.

U tom smislu, istaknula je važnost poticanja što više različitih i suvremenih inicijativa primjerenih najmlađim generacijama kako bi ih se zainteresiralo da aktivno i svakodnevno razmišljaju kako nasilno ponašanje nije prihvatljivo, niti pridonosi njihovoj popularnosti.

Kazala je kako moramo pružiti primjer, ali i jedinstveni program, koji će se moći primjenjivati u svim osnovnim i srednjim školama u svim općinama, gradovima i županijama. „Pozivam vas da svi zajedno sudjelujemo u implementiranju takvog programa. Svima nam je zajednička briga za našu djecu i mlade, jer oni stvaraju društvo budućnosti u kojemu je sasvim svejedno kakve boje majica nose djevojčice, a kakve dječaci, u kojem se nitko neće osjećati usamljen zbog svoje različitosti, a kamoli biti izložen nasilju zbog svojih različitih sposobnosti, običaja ili svjetonazora“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI