Predsjednica Grabar-Kitarović susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u Ottawi započela je državni posjet Kanadi

Predsjednica Grabar-Kitarović susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u Ottawi započela je državni posjet Kanadi

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović  susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u Ottawi započela je državni posjet Kanadi.

Grabar-Kitarović se u nedjelju navečer u Ottawi sastala s predstavnicima hrvatske zajednice.

Svaki dolazak u Ottawu i susret sa zajednicom za mene je posebna prigoda u kojoj ožive drage uspomene na ovaj grad koji je vaš dom, kao što je bio i meni i mojoj obitelji tijekom rada u Veleposlanstvu, kazala je Predsjednica istaknuvši kako je hrvatsko iseljeništvo jedan je od prioriteta njezinog mandata. Dodala je kako je, kao hrvatska predsjednica, posebno ponosna na Hrvate u Kanadi, koji su se svojim znanjem, stručnošću, odgovornošću, svojim predanim odnosom prema radu, obitelji i društvu integrirali u društvo u kojem žive. „Ponosna sam na sve vas jer ste upravo na temelju tih vrijednosti stekli ugled, pokrenuli poslove, osnovali obitelji i postali ugledni članovi društva kao uostalom i mnogi naši Hrvati diljem svijeta“, istaknula je Predsjednica.


U prigodnom obraćanju Predsjednica je spomenula kako su upravo hrvatski iseljenici bili „naša snaga tijekom Domovinskog rata jer ste, ne samo materijalno pomagali svoju, nego ste i svojim zalaganjem i osobnim kontaktima širili istinu o borbi za samostalnost hrvatske države“.

Za nesebičan i izniman doprinos u pružanju socijalne i duhovne skrbi te za dugogodišnju pastoralnu djelatnost među hrvatskim iseljenicima u Kanadi, predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske Župi Sv. Nikole Tavelića – Montreal i Hrvatskoj katoličkoj župi sv. Leopolda Mandića – Ottawa, kao i Hrvatsko-kanadskom folklornom savezu – istok, za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i folklora, te očuvanje hrvatskog identiteta u Kanadi.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas počinje službeni dio posjeta Kanadi sastancima s glavnom guvernerkom Julijom Payette i premijerom Justinom Trudeauom.

“Hrvatska je cijenjeni partner Kanade u NATO-u, Ujedinjenim narodima i Europskoj uniji. Kanađani hrvatskog podrijetla važan su doprinos kanadskom multikulturalnom društvu”, priopćio je ured guvernerke Payette u najavi posjeta.

U Kanadi će predsjednica i njezin suprug Jakov Kitarović do 17. svibnja posjetiti i Toronto, Hamilton i Calgary.

Autor: Hina/Totalno.hr/Foto: Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI