Predsjednica Grabar-Kitarović s predsjednikom Vlade Irske Varadkarom razgovarala o daljnjem jačanju ekonomske i političke suradnje

Predsjednica Grabar-Kitarović s predsjednikom Vlade Irske Varadkarom razgovarala o daljnjem jačanju ekonomske i političke suradnje

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s predsjednikom Vlade Irske Leom Varadkarom u Zagrebu.

Razgovaralo se o bilateralnim temama, daljnjem jačanju ekonomske i političke suradnje naših dviju prijateljskih država, kako na bilateralnom planu tako i u okviru EU. U razgovorima je istaknuta i rastuća hrvatska zajednica u Irskoj koja se vrlo lako uključuje u irsko društvo, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Premijer Varadkar čestitao je Predsjednici na osvojenom drugom mjestu hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Predsjednica Grabar-Kitarović je na njoj zahvalila naglasivši kako se nada da će i Hrvatska osjetiti društveni i gospodarski uzlet nakon ovog uspjeha kao što je i Irska nakon što je došla do četvrtine finala Svjetskog kupa u Italiji 1990. godine, a što se često ističe među uzrocima nastanka tzv. „keltskog tigra“.

Sugovornici su se osvrnuli na pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji kao i na pripreme za predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. Predsjednica Grabar-Kitarović je naglasila kako bi nam iskustvo Irske kao zemlje s kojom dijelom niz sličnosti, a koja je vrlo uspješno već nekoliko puta predsjedala Vijećem EU uvelike koristilo. Premijer Varadkar naglasio je kako se Irska nalazi na raspolaganju za svesrdnu pomoć Hrvatskoj vezano uz razmjenu iskustava o predsjedanju Vijećem EU. Sugovornici su se također složili kako će odlična prilika za daljnje razvijanje suradnje biti i činjenica da su Rijeka i Galway europske prijestolnice kulture 2020.

Predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Varadkar razgovarali su i o demografskom izazovu koji uzima sve više maha u Europi, a Hrvatskoj bi irsko iskustvo postajanja državom useljavanja bilo iznimno korisno.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI