Predsjednica Grabar-Kitarović razgovorom s predsjednikom Industrijske federacije države São Paulo završila radni posjet Saveznoj Republici Brazilu

Predsjednica Grabar-Kitarović razgovorom s predsjednikom Industrijske federacije države São Paulo završila radni posjet Saveznoj Republici Brazilu

Posljednjeg dana radnog posjeta Saveznoj Republici Brazilu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s Paulom Skafom, predsjednikom Industrijske federacije države São Paulo (FIESP – Federação das Indústrias do Estado de São Paulo). 

U razgovoru s predsjednikom Industrijske federacije države São Paulo Predsjednica je naglasila kako je jedan od ciljeva njezinog posjeta Brazilu definirati nove oblike gospodarske suradnje. Naznačila je kako su potrebni zajednički napori da bi se, unatoč velikoj udaljenosti, suradnja dviju država poboljšala. Brazil je tradicionalno među najznačajnijim hrvatskim trgovinskim partnerima u Južnoj Americi, no unatoč tome što je najveće gospodarstvo Južne Amerike, potencijali gospodarske suradnje nisu dostatno iskorišteni, kazala je. U tom kontekstu spomenut je pozitivni učinak mogućeg otvaranja generalnog konzulata RH u São Paulu.

Razgovarajući o obostranim potencijalima i interesima, sugovornici su se složili kako  Hrvatska i Brazil mogu biti zainteresirani za uspostavljanje i razvoj poslovne suradnje, prvenstveno u sektorima pomorskog transporta, infrastrukture,  energetike, brodogradnje, poljoprivrede i trgovine. Predsjednica je spomenula kako su hrvatske tvrtke svojim proizvodima prisutne na brazilskom tržištu, no kako je riječ o malom broju tvrtki i često o jednokratnim izvoznim poslovima. U tom smislu, izrazila je zadovoljstvo što je jedna od najboljih hrvatskih IT tvrtki Infobip otvorila svoje podružnice u Brazilu, što ipak ukazuje mogućnost razvoja složenije i dugoročnije suradnje između dviju država u tom segmentu gospodarstva. 

Tijekom razgovora Predsjednica je iskazala hrvatsku zainteresiranost da kroz pomorske luke Rijeku i Ploče Hrvatska postane brazilskim proizvodima i robama ulaz u Europu, dodavši pritom kako Hrvatska ima povoljan zemljopisni položaj i modernu prometnu infrastrukturu, osobito luke i autoceste. Za Luku Rijeka i riječki prometni pravac istaknula je kako može odgovoriti zahtjevima brazilskih gospodarstvenika i ponuditi im kvalitetnu lučku uslugu te konkurentan prometni pravac za zemlje srednje i srednjoistočne Europe.

Predsjednik Skaf istaknuo je spremnost Industrijske federacije organizirati gospodarski forum s hrvatskim tvrtkama u navedenim granama. Zahvaljujući Predsjednici na ovom posjetu jačanju hrvatsko-brazilske gospodarske suradnje, uručio joj je posebno priznanje Industrijske federacije države São Paulo, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Foto/Ured predsjednice RH/Domagoj Opačak

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI