Predsjednica Grabar-Kitarović izvijestila predsjednika EK-a Junckera o Inicijativi triju mora

Predsjednica Grabar-Kitarović izvijestila predsjednika EK-a Junckera o Inicijativi triju mora

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović izvijestila je predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera o ostvarivanju Inicijative triju mora pred skori, treći sastanak na vrhu te inicijative u rujnu u Bukureštu, priopćio je u četvrtak Ured predsjednice.

Predsjednica Republike Grabar-Kitarović poseban je naglasak stavila na razgovor o ostvarivanju Inicijative triju mora pred skori, treći sastanak na vrhu Inicijative u rujnu u Bukureštu. Predsjednik Europske komisije Juncker naglasio je kako Europska komisija prepoznaje ulogu Inicijative triju mora, čiji cilj jačanja povezivosti je nešto što i sama Komisija zagovara, te je podržao stvaranje sinergija s Energetskom unijom i Politikom ublažavanja klimatskih promjena, kao i Jedinstvenim digitalnim tržištem. Uručivši Katalog projekata Inicijative pripremljen za njezin prošli sastanak na vrhu u Varšavi, Predsjednica Republike je upravo istaknula takvu utemeljenost Kataloga. Isto tako, razgovaralo se o značaju povezanosti za digitalno gospodarstvo i društvo, ali i za regionalnu suradnju.

U ovoj prigodi Predsjednica Grabar-Kitarović je i osobno pozvala predsjednika Junckera na sljedeći sastanak na vrhu.

Prilikom susreta razgovaralo se i o prijedlogu Komisije za budući višegodišnji proračun Europske unije, te su sugovornici naglasili kako je osim tradicionalnih politika, posebice kohezijske i zajedničke poljoprivredne, pri tom potrebno uzeti u obzir izazove s kojima se Europa trenutačno suočava – od migracija i sigurnosnih izazova do digitalne revolucije i obrane. Predsjednica Republike istaknula je i pitanje nacionalnog sufinanciranja projekata iz europskih fondova što bi u slučaju povećavanja stope moglo imati dodatne negativne posljedice na provođenje projekata na razini hrvatskih županija, općina i gradova.

Predsjednica Republike osvrnula se na stanje u jugoistočnom susjedstvu izrazivši snažnu potporu Republike Hrvatske daljnjem individualnom napredovanju svih država na putu prema članstvu u Uniji uz ispunjavanje poznatih kriterija. Posebice se osvrnula na stanje u Bosni i Hercegovini i značaj brze izrade mišljenja Europske komisije o zahtjevu za članstvo. Predsjednik Juncker izrazio je zadovoljstvo hrvatskom podrškom Strategiji za zapadni Balkan i pristupnom procesu te u tom smislu izrazio nadu kako će Republika Hrvatska iskoristiti svoju stratešku poziciju u svrhu postizanja pomirenja i regionalne suradnje.

Naposljetku, sugovornici su se osvrnuli na planove Hrvatske za vrijeme njenog prvog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

Autor/H/B.B./Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI