Predsjednica Grabar-Kitarović primila povjerenika Europske komisije za proračun i ljudske resurse Günthera Oettingera

Predsjednica Grabar-Kitarović primila povjerenika Europske komisije za proračun i ljudske resurse Günthera Oettingera

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je povjerenika Europske komisije za proračun i ljudske resurse Günthera Oettingera koji boravi u službenom posjetu‎ Republici Hrvatskoj. Povod njegovog posjeta su konzultacije s državama članicama Europske unije o njihovim prioritetima vezano uz Višegodišnji financijski okvir nakon 2020.

Predsjednica Grabar-Kitarović kao prioritet Republike Hrvatske naglasila je gospodarski rast i osiguranje povoljne perspektive za naše građane, osobito mladih. Kohezijska politika i Zajednička poljoprivredna politika trebaju nastaviti pružati važnu dodanu vrijednost za sve europske građane. Nadalje, naglasila je važnost Schengenskog područja, učinkovitog upravljanja migracijama i zaštite vanjskih granica Europske unije. Osim toga, potrebno je osigurati sredstva u budućem Višegodišnjem financijskom okviru za proširenje Europske unije, što je jedan od prioriteta za Hrvatsku. Istaknula je kako je u tom procesu važno postići dogovor u duhu solidarnosti, suradnje i kompromisa, imajući u vidu zajedničke europske vrijednosti i interese država članica kao i same Europske unije.

Povjerenik Oettinger predstavio je načela kojima se vodi u pripremama prijedloga novog Okvira, nastojeći postići tzv. pametan pristup u pomirenju različitih prioriteta država članica, imajući u vidu očekivano smanjenje prihoda zbog izlaska Ujedinjene Kraljevine iz članstva i povećane izazove pred Unijom, posebice u sigurnosnom aspektu.

Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako su hrvatski građani, iako prilično dobro zastupljeni u institucijama Europske unije, još uvijek podzastupljeni na višim razinama u Europskoj komisiji te izrazila nadu da će Komisija takvo stanje čim prije unaprijediti. Isto tako, istaknula je kako će predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije biti dobra prigoda za potvrđivanje svojeg položaja unutar Europske unije te za vidljivo predočenje prednosti članstva u Uniji hrvatskim građanima. Povjerenik Oettinger je iskazao spremnost Europske komisije na pružanju potpore u pripremama za uspješno predsjedanje, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI