Predsjednica Grabar-Kitarović primila potpredsjednika Europske komisije zaduženog za Energetsku uniju

Predsjednica Grabar-Kitarović primila potpredsjednika Europske komisije zaduženog za Energetsku uniju

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je potpredsjednika Europske komisije zaduženog za Energetsku uniju Maroša Šefčoviča.

U svojem razgovoru, Predsjednica Grabar-Kitarović i potpredsjednik Europske komisije Šefčovič naglasak su stavili na načela i ciljeve Inicijative triju mora kao i važnost energetske, prometne i digitalne povezanosti srednjoeuropskog prostora. Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako Inicijativa triju mora pruža temelje za snažniji razvoj srednjoeuropskih zemalja i njihove konkurentnosti, ali i jačanja cjelokupne europske kohezije i povezanosti. Predsjednica Republike predstavila je očekivanja od sljedećeg sastanka na vrhu Inicijative koji će se održati u rujnu u Rumunjskoj u pripremi kojeg će se poseban naglasak staviti na gospodarsku sastavnicu i suradnju s Europskom komisijom. Potpredsjednik Šefčovič potvrdio je spremnost za suradnju u područjima za koje je nadležan.

Sugovornici su se složili oko značaja energetske diversifikacije u Europskoj uniji kao i uspostave funkcionalnog dvosmjernog plinskog toka diljem Srednje Europe oživotvorenjem koridora Sjever-Jug. Budući terminal za ukapljeni zemni plin na hrvatskom otoku Krku od strateškog je značaja za cijelu srednju Europu, kazala je Predsjednica Republike te dodala kako će isti značajno pridonijeti energetskoj sigurnosti cijelog područja Inicijative. Potpredsjednik Europske komisije Šefčovič ukazao je na razvidni nedostatak infrastrukturnih poveznica srednjoeuropskog koridora Sjever-Jug te je podržao aktivnosti koje vode rješavanju ovog pitanja pri čemu posebno mjesto u njegovu zaokruživanju zauzima upravo terminal na Krku.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI