Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović očekuje političko rješenje afganistanskog sukoba

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović očekuje političko rješenje afganistanskog sukoba

Hrvatska predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović kazala je u petak u Kabulu da očekuje političko rješenje afganistanskog sukoba kojem će prethoditi modernizacija talibanskih stavova, priopćio je u petak njezin ured.

U sklopu radne posjete hrvatskom kontingentu u misiji „Odlučna potpora“ (Resolute Support) predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se sa zapovjednikom misije generalom Johnom W. Nicholsonom.

Prilikom susreta Predsjednica je zahvalila generalu Nicholsonu na njegovoj dugogodišnjoj predanoj službi Savezu i posvećenosti sigurnijoj i boljoj budućnosti Afganistana.

Hrvatska predsjednica ponovno je naglasila predanost Republike Hrvatske ciljevima misije „Odlučna potpora“ koja je jednoglasno potvrđena odlukama i zaključcima šefova država i vlada na nedavnom NATO summitu. Osvrnula se i na najznačajnije izazove koji proizlaze iz ponovno aktualiziranih političkih nestabilnosti i pojačanih aktivnosti pobunjeničkih skupina.

General Nicholson zahvalio je Predsjednici Grabar-Kitarović na dugogodišnjoj potpori savezničkim naporima u Afganistanu. Suglasio se ocjenom o sigurnosnim ugrozama koje su velikim dijelom uvjetovane i vanjskim utjecajima.

Naglasio je pozitivne učinke regionalno usmjerene i inkluzivne strategije koja teži stvaranju dugoročno i održivog mirovnog procesa. U tom kontekstu je vrijednim i potrebnim ocijenio i posljednje postupke predsjednika Ghanija, a posebno nedavnu inicijativu za proglašenjem primirja. Sugovornici su se suglasili kako takve inkluzivne inicijative predstavljaju jedini održivi način za početak održivog mirovnog procesa u Afganistanu.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI