Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila policijsku akademiju “Juan Vucetich“ u Argentini

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila policijsku akademiju “Juan Vucetich“ u Argentini

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u utorak Policijsku akademiju “Juan Vucetich“ u gradu La Plati gdje je, zajedno s ministrom sigurnosti pokrajine Buenos Aires Christianom Ritondom, otkrila spomen ploču Ivanu Vučetiću, izumitelju suvremene daktiloskopije, priopćeno je iz njezina ureda.

Prilikom posjete Policijskoj akademiji Predsjednica je kazala kako povijesna povezanost hrvatskog i argentinskog naroda seže od sredine 18. stoljeća, od kada su se Hrvati, iz ekonomskih, ali i političkih razloga, tragajući za boljim životom kontinuirano doseljavali u Argentinu.

Dodala je kako su mnogi od njih u tome uspjeli i postali istaknuti članovi zajednice u Argentini, a jedan od njih je i Ivan Vučetić kojemu je ovom prigodom odana počast otkrivanjem spomen ploče. „Njegovo ime danas nosi Policijska akademija u La Plati i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja hrvatske policije u Zagrebu, a njegov pionirski rad na području daktiloskopije danas baštine policijske i forenzičke službe cijeloga svijeta“, kazala je Predsjednica.

„Životni put ovog zaista posebnog čovjeka simbolizira sudbine brojnih hrvatskih iseljenika, koji su pritisnuti siromaštvom ili političkom neslobodom i progonom krenuli diljem svijeta tražiti bolju budućnost“, dodala je Predsjednica.

Mnogi od njih upravo su u Argentini našli novi dom i sretniju sudbinu, ali poput Ivana Vučetića, nisu nikada zaboravili svoju hrvatsku domovinu, kazala je. „Svojim životima i radom ljudi poput Ivana Vučetića izgradili su most bliske suradnje između Argentine i Hrvatske, a na nama je da preko toga mosta prijeđemo“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Autor/H/B.B./Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI