Predsjednica Grabar-Kitarović: Policentričan razvoj ključ demografske obnove Slavonije i Hrvatske

Predsjednica Grabar-Kitarović: Policentričan razvoj ključ demografske obnove Slavonije i Hrvatske

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u subotu je obilježen Dan Osječko-baranjske županije, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tom je prigodom poručila kako je ravnomjeran i policentričan razvoj Hrvatske ključ demografske obnove Slavonije i cijele države te da će njezina radna skupina na jesen izraditi i predstaviti mjere daljnje fiskalne i funkcionalne decentralizacije i ravnomjernijeg regionalnog razvoja.

Predsjednica je istaknula i kako je godinu dana od otvaranja njezina privremenog ureda ta Županija napravila zamjetne razvojne iskorake, pri čemu Vladin projekt Slavonja, Baranja i Srijem “daje dobre razvojne učinke i dati će još bolje”.

Ocijenila je kako dosadašnje napore za razvoj poljoprivrede treba još pojačati, jer “hrvatski seljak treba državu koja će mu omogućiti profitabilnu proizvodnju, kako kroz jeftinije kreditiranje i poticajnu poreznu politiku tako i kroz racionalno udruživanje u klastere i zadruge te agrotehnološku pomoć”.

Kako bi se zaustavilo iseljavanje potrebna je odlučna i brza državna intervencija, počevši od poticajne porezne politike u prilog investicija i plaća, subvencija i posebnih demografskih jera za mlade obitelji, u svemu tome odgovornost imaju lokalne zajednice, općine i gradovi, istaknula je predsjednica.

Odličnom je ocijenila vijest o rastu BDP-a od 3,9 posto u prvom tromjesečju, kazavši kako je to “veliki iskorak, jer omogućuje ne samo servisiranje dugova, već i stvarni rast, a još je bolja vijest da se rast BDP-a ne temelji samo na potrošnji, već i na proizvodnji te izvozu”.

Izrazila je nadu da se na tome neće stati te da će to biti zalog za rast BDP-a od pet posto “na krilima investicija i izvoza”.

Taj rast je dostižan, ali traži još više zajedništva, organiziranosti i odlučnosti za promjene. Moramo raditi brzo jer nam vrijeme nije saveznik. Zadaća politike je jasna, širiti prostor rada, obrazovanja, kreacije, poduzetništva i demokracije te otvarati put na vanjska tržišta, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Posebno se obratila mladima koji “ostaju u svome zavičaju gradeći uspješne poduzetničke i životne priče”.

“Treba nam vaš entzuijazam i optimizam. Onima koji su otišli želim reći da povratak ne znači neuspjeh, naprotiv, donesite nam svoje iskustvo, budite kraetori napretka, ne samo u Slavoniji, nego u cijeloj Hrvatskoj”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Zaslužnim pojedincima i ustanovama na sjednici su uručena županijska javna priznanja.

Tijekom boravka u Osijeku predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je Centar za autizam te Dom za stare i nemoćne osobe.

Autor/Hina/Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI