Predsjednica Republike Grabar-Kitarović posjetila grad Punta Arenas u pokrajini Magallanes

Predsjednica Republike Grabar-Kitarović posjetila grad Punta Arenas u pokrajini Magallanes

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u subotu tijekom službenog posjeta Čileu grad Punta Arenas, gdje se susrela s upraviteljem pokrajine Magallanes i čileanskog dijela Antarktike Christianom Mathesonom Villanom, predstavnicima hrvatske zajednice u Punta Arenasu te gospodarstvenicima pokrajine Magallanes, priopćeno je iz ureda predsjednice.

U razgovoru s upraviteljem pokrajine Magallanes Predsjednica je ponovila kako su odnosi dviju država vrlo dobri, ali kako je došlo vrijeme da se međusobni odnosi i suradnja podignu na višu razinu. Predsjednica je istaknula kako je Republika Čile mogući strateški partner Republike Hrvatske u Latinskoj Americi zahvaljujući svojoj stabilnoj demokraciji i uspješnom gospodarskom modelu. Naglasila je kako upravo iz tih razloga Republika Čile može značajnije doprinijeti gospodarskom prodoru i političkoj nazočnosti Republike Hrvatske u Latinskoj Americi.

Nakon susreta s upraviteljem pokrajine Christianom Villanom predsjednica Grabar-Kitarović sastala se s predstavnicima hrvatske zajednice te tom prigodom pojedincima, udrugama i klubovima uručila odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske. Uručujući odlikovanja i priznanja, Predsjednica je poručila kako je upravo hrvatska zajednica u Čileu, među mnogim iseljeničkim zajednicama, postala jedna od najcjenjenijih.

Osvrnuvši se na podatak kako danas u Punta Arenasu živi oko 50% stanovnika hrvatskog porijekla, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako ju ne čudi što ulice i trgovi nose hrvatska imena te što zajednice žena i vatrogasna društva, spomenici i natpisi svjedoče o dubokim tragovima koje su Hrvati ostavili u ovom gradu. „Danas mi je osobita čast i zadovoljstvo dodijeliti odlikovanja pojedincima, udrugama i klubovima koji su kontinuirano od zaborava čuvali tragove koje su ostavili vaši preci u Čileu i koji danas njeguju veze s matičnom Domovinom“, poručila je Predsjednica.

Za osobitu posvećenost i izniman doprinos jezičnoj edukaciji potomaka hrvatske iseljeničke zajednice u Republici Čile i cijeloj Južnoj Americi Predsjednica Republike Hrvatske Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića posthumno je odlikovala Rubén Cvjetković Katušić.

Povelju Republike Hrvatske za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture, obrazovanja, znanosti i sporta, jačanju gospodarske suradnje, te očuvanja hrvatskog identiteta u Republici Čile predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je klubovima Club Croata de Punta Arenas, Club deportivo Sokol Croata de Punta Arenas te klubu Comité Social de Damas Croatas de Punta Arenas.

Isto tako, Povelju Republike Hrvatske za osobiti doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, obrazovanja i kulture kroz dugogodišnju uspješnu izdavačku djelatnost, te za očuvanje hrvatskog identiteta u Republici Čile Predsjednica Republike Hrvatske dodijelila je Malim novinama.

Tijekom boravka u Punta Arenasu Predsjednica se susrela s gospodarstvenicima hrvatskog porijekla pokrajine Magallanes s kojima je razgovarala o hrvatsko-čileanskim gospodarskim odnosima. Pozvala je čileanske poduzetnike hrvatskog porijekla da se snažnije uključe u razvoj gospodarskih odnosa dviju država, istaknuvši kako veliki potencijal i konkretna područja za jačanje gospodarske suradnje postoje u vojnoj industriji i brodogradnji, korištenju hrvatskih luka, turizmu i trgovini.

U nastavku dana Predsjednica će posjetiti Hrvatski klub u Punta Arenasu i susresti se s gradonačelnikom Punta Arenasa Claudiom Radonichem te obići i druga mjesta od značaja za hrvatsku zajednicu.

Autor/H/B.B./Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI