Predsjednica Grabar-Kitarović otvorila 50. Picokijadu u Đurđevcu: “Hrvatska nije samo Zagreb, ona je i Podravina, Dalmacija, Slavonija”

Predsjednica Grabar-Kitarović otvorila 50. Picokijadu u Đurđevcu: “Hrvatska nije samo Zagreb, ona je i Podravina, Dalmacija, Slavonija”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je u subotu navečer 50. Picokijadu u Đurđevcu na kojoj je upriličen scenski prikaz “Legende o Picokima”.

Prilikom obraćanja, predsjednica je rekla da joj je drago što se nalazi u Podravini na manifestaciji.

“Drago mi je što zajedno slavimo i pet godina od ulaska u Europsku uniju. Hrvatska nije samo Zagreb, ona je i Podravina, Dalmacija, Slavonija”, riječi su predsjednice Grabar-Kitarović.

Sinoćnji scenski prikaz, koji je režirao Krešimir Dolenčić, okupio je više od 100 glumaca te mnoštvo konjanika i statista. Svi zajedno, na velikoj pozornici uz Stari grad, uprizorili su bitku i obranu Đurđevca od turskih osvajača.

Inače, Legenda o Picokima 2008. godine proglašena je nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske, a organizator Turistička zajednica Grada Đurđevca promovira je kao najveću turističku manifestaciju kontinentalnog dijela države s ciljem očuvanja nematerijalne kulturne baštine.

Picokijada se održava i u nedjelju kad je na programu izbor najljepšeg pijetla Podravine, vožnja oldtimer biciklima s mljekarskom kanticom te povorka aranžiranih kola i oldtimer traktora.

Prije otvorenja „Picokijade“ Predsjednica Republike posjetila je i obišla pogone tvrtke „Bauwerk Boen“ u Đurđevcu.

Autor/Hina/Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI