Predsjednica Grabar-Kitarović nazočila svečanosti obilježavanja 24. obljetnice Počasno-zaštitne bojne

Predsjednica Grabar-Kitarović nazočila svečanosti obilježavanja 24. obljetnice Počasno-zaštitne bojne

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je svečanosti obilježavanja 24. obljetnice Počasno-zaštitne bojne, Dana vojne kapelanije „Sv. Valentin“ te svečanosti imenovanja njihove vojarne imenom „1. hrvatskog gardijskog zbora“ na kojoj je uručila promaknuća, pohvale i nagrade za 49 pripadnika te postrojbe.

Počasno-zaštitna bojna, pristožerna postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske zadužena je za izvršavanje protokolarnih i ceremonijalnih zadaća, za potrebe državnog i vojnog vrha, predsjednice Republike, Vlade, Ministarstva obrane, te ima zadaću zaštite i osiguranja vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Počasno-zaštitna bojna nastala je iz dijela 1. hrvatskog gardijskog zbora, po kojem od danas nosi ime njihova vojarna u Zagrebu.

Čestitajući obljetnicu Počasno-zaštitne bojne Predsjednica Republike zahvalila je „na još jednoj godini predanog i samozatajnog rada koje njoj i njezinim kolegama nemjerljivo olakšavaju svakodnevne obaveze“.

Naglasivši da je s njima svakodnevno u kontaktu kazala je kako se prepoznaje njihova marljivost, srčanost, lojalnost, odanost hrvatskoj državi i narodu te etika prema svom poslu.

„Od počasno-ceremonijalnih zadaća, preko osiguranja Ureda predsjednice do svih drugih svakodnevnih zadaća uvijek znamo da se možemo osloniti na vas“, poručila im je.

Naglasila je kako je služba ove postrojbe besprijekorna i da ju obavlja časno i ponosno od početaka stvaranja hrvatske države.

„Tijekom tih godina sreli ste se s brojnim izazovima, teškim i odgovornim zadaćama, a na žalost i s neopravdanim omalovažavanjem i potpuno bespredmetnim optužbama. Stoga mi je posebno drago što smo danas odali i počast 1. hrvatskom gardijskom zboru, svim njegovim pripadnicima od kojih su mnogi i položili i život za našu hrvatsku domovinu“, kazala je.

Pred predsjednicom i gostima pripadnici Počasne satnije Počasno-zaštitne bojne izveli su i vojno-akrobatsku vježbu prema novoj koreografiji koja će se izvoditi u posebnim svečanim prilikama, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Foto/MORH/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI