Predsjednica Grabar-Kitarović: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan, očito taj referendum šalje poruku naroda da je nezadovoljan političkim strukturama

Predsjednica Grabar-Kitarović: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan, očito taj referendum šalje poruku naroda da je nezadovoljan političkim strukturama

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ponovila je u nedjelju kako ne ulazi u sadržaj referendumskog pitanja o promjeni izbornog zakona, ali drži da volju naroda treba poštivati, kazala je i da njen sastanak sa čelnicom udruge U ime obitelji Željkom Markić nije bio tajan.

Očito taj referendum šalje poruku naroda da je nezadovoljan političkim strukturama, što treba biti poruka svima nama da se zamislimo nad time kakav je odnos prema ljudima. Kad je riječ o ustavnosti tog pitanja, o tome može odlučiti može samo Ustavni sud, bez ikakvog pritiska politike. Rekla sam da se u referendum neću miješati, jer su to preporuke Venecijanske komisije da se visoki dužnosnici ne miješaju u građanske inicijative, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović u Belom Manastiru nakon razgovora sa gradonačelnikom Tomislavom Robom.

Predsjednica Grabar-Kitarović je otklonila tvrdnje da je njen sastanak sa Željkom Markić, bio tajan.

“Ne, to nije bila tajna, rekla je predsjednica, navodeći da je sastanak održan prije početka prikupljanja potpisa za referendum.”

Htjela sam čuti od Željke Markić koji su ciljevi, rekla je da će razdvojiti pitanje izbornog zakona od pitanja prava pripadnika, odnosno zastupnika manjina. Nismo to objavljivali jer se nisam htjela miješati u postupak prikupljanja potpisa i mislim da je ta odluka pravedna i korektna, istaknula je Grabar-Kitarović.

Kao što ste vidjeli, skupljen je dovoljan broj potpisa, ali kad već govorimo o ustavnosti, mislim da bi trebalo preispitati i odluke nekih gradonačelnika koji nisu dopustili skupljanje potpisa za referendum, pa ma što oni mislili o referendumskim pitanjima o kojima svoj sud mogu dati samo suci Ustavnog suda, jer to je isto tako ograničavanje građanskih sloboda, dodala je predsjednica.

To je njihova osobna odluka, uzvratila je predsjednica na pitanje o informaciji da su njena četiri savjetnika potpisala referendumsku inicijativu.

Savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić bliski suradnik bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka potvrdio je kako je potpisao za pitanje o izbornom zakonodavstvu, ali da to nije komunicirao dok je trajalo prikupljanje potpisa, te da smatra da u tom pitanju nema ničega spornog i lošeg. Pitanja o Istanbulskoj konvenciji i nacionalnim manjinama nije potpisao. Ako ovaj referendum za izborno zakonodavstvo prođe, mislim da Hrvatska nakon toga neće biti ista, ocijenio je Radeljić.

Autor/H/B.B./Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI