Predsjednica Grabar-Kitarović: Trka na prstenac neizostavna je nacionalna kulturna priredba

Predsjednica Grabar-Kitarović: Trka na prstenac neizostavna je nacionalna kulturna priredba

Ovogodišnja tradicionalna, 43. po redu, Trka na prstenac održana je u nedjelju poslijepodne u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika iz hrvatskoga političkog i gospodarskog života, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo što je ta sjajna manifestacija upisana u kalendar neizostavnih nacionalnih kulturnih priredaba.

Trka na prstenac,odavno je nadišla okvir lokalne manifestacije postavši neizostavni dio bogatoga kulturnog identiteta Istre i cijele Hrvatske, istaknula je hrvatska predsjednica. Zahvalila je svima koji iz godine u godinu uspješno organiziraju tu priredbu kao vrijedan podsjetnik na povijest Barbanštine i cijele Istre.

Grabar-Kitarović: Istarska županija je motor gospodarskog razvoja, a to je danas potrebno domoljublje

“Drago mi je što u tome imate potporu svojih prijatelja alkara iz Sinja, čime zajedno svjedočite duhovno jedinstvo našega nacionalnog prostora. Istra tom prostoru daje svoj osobiti povijesno-kulturni kolorit, što izražava i naša državna zastava”, rekla je predsjednica Graba-Kitarović.

Istaknula je kako je Istra uvijek imala posebno važno mjesto u hrvatskoj kulturnoj i političkoj povijesti, od njezine bogate glagoljaške tradicije do njezina pravaštva i narodnog antifašizma, jedinstvenoga u Europi.

Po njezinim riječima, Istra je uvijek kroz povijest znala pokazati koliko joj je stalo do Hrvatske a danas, kako je rekla, “to pokazuje time što je Istarska županija po mnogo čemu motor gospodarskog razvoja Hrvatske”.

“To je domoljublje koje danas trebamo, taj veliki razvojni potencijal možemo i moramo mnogo više iskoristiti. Potrebno je konačno proširiti usko grlo cestovne povezanosti Istarske s Primorsko-goranskom županijom, a time i svim drugim dijelovima Hrvatske”, smatra Grabar-Kitarović.

Nedopustivo da se iz Istre u ostale dijelove Hrvatske vlakom putuje preko Slovenije

Ono što je Pelješki most za Dubrovačko-neretvansku županiju i Hrvatsku na jugu, to je ovdje druga cijev tunela Učka, istaknula je. Osim toga, predsjednica smatra kako je nedopustivo da se iz Istre u druge dijelove Hrvatske i obratno vlakom putuje preko susjedne Slovenije.

“Ulaganje u prometnu infrastrukturu od strateške je važnosti za daljnji razvoj Istre i cijele Hrvatske i stoga se s rješenjem toga pitanja više ne smije otezati”, poručila je Grabar Kitarović dodavši kako svi žele razvijenu i naprednu Istru kao dio razvijene i napredne Hrvatske, u kojoj će mladi s optimizmom graditi svoju budućnost. Stoga je uvjerena kako se to može postići isključivo zajedništvom i suradnjom svih segmenata vlasti i dionika društvenog razvoja. (Hina)

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI