Predsjednica Grabar-Kitarović: Doslovce ležimo na vodi, a navodnjavamo samo 2 posto poljoprivrednih površina

Predsjednica Grabar-Kitarović: Doslovce ležimo na vodi, a navodnjavamo samo 2 posto poljoprivrednih površina

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u četvrtak na konferenciji koja se pod nazivom „Gospodarenje vodama u Hrvatskoj“, u organizaciji Slobodne Dalmacije, održava u Splitu, kako je pitka voda strateški resurs koji Hrvatsku čini geopolitički atraktivnom, ali i upozorila kako se desetljećima zanemaruje rješavanje problema gospodarenja i upravljanja vodama, pa Hrvatska navodnjava samo 2 posto svojih poljoprivrednih površina.

Predsjednica Republike govorila je u uvodnom dijelu konferencije o gospodarenju vodama, a u obraćanju je istaknula kako je pitka voda strateški resurs svake države. Dodala je kako većina naših sugrađana ima tu povlasticu da može piti vodu iz slavine, ali je spomenula i sve češći problem Splićana s mutnoćom rijeke Jadro.

„Dok su Splićani imali kvalitetnu vodu za vrijeme Dioklecijana, danas je moraju prokuhavati. Stoga ne smijemo dopustiti da se trpi nestašica pitke vode. Mnoge zemlje dale bi bogatstvo da imaju vodno blago kakvo mi imamo. Mnogi predviđaju da će se budući svjetski sukobi voditi zbog vode, a to nam daje obvezu da zaštitimo svoje vodne resurse“, kazala je Predsjednica te se priupitala jesmo li svoje vodno blago optimalno gospodarski vrednovali te jesmo li svim građanima osigurali pitku vodu.

Predsjednica Grabar-Kitarović osvrnula se na dostupnost vode te u tom smislu navela probleme na otocima. Kazala je kako je važno razvijati kulturu potrošnje vode, jer nije neograničen resurs. „Imamo dotrajale mreže i gubitke vode koje plaćaju svi građani, te smo odgovorni je čuvati i ne trošiti bespotrebno“, kazala je.

Nadalje, navela je kako u gospodarenje vodama svakako spada i navodnjavanje. „I dok imamo sjajne primjere država poput Izraela koja je iz pustinje stvorila zelenilo, mi trenutno natapamo do dva posto poljoprivrednih površina. To je daleko od potreba i od naših mogućnosti“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Kazala je kako u Hrvatskoj postoji problem i u upravljanju vodama te kako zato imamo poplave. Taj problem moramo rješavati sustavno. Politika se mora osloniti na hrvatsku pamet i iskustvo, ali i na dobre primjere iz inozemstva. Počnimo se odgovorno ponašati i vjerujem da će ova konferencija tome doprinijeti – zaključila je Predsjednica Republike.

Osim predsjednice Grabar-Kitarović u uvodnom dijelu konferencije o gospodarenju vodama govorili su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

Autor/H/B.B./Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI