Predsjednica Grabar-Kitarović: Nisam iznijela tezu da su “hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu”

Predsjednica Grabar-Kitarović: Nisam iznijela tezu da su “hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je u srijedu na reakciju predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziza ef. Hasanovića zbog njezinih izjava u intervjuu za Kleine Zeitung, istaknuvši da ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su “hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu”, te da je prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao ključni dio njezine rečenice.

“Stav predsjednice o Islamskoj zajednici u Republici Hrvatskoj dobro je poznat i višekratno ponovljen – Islamska zajednica u potpunosti je uključena u društvo. Upravo predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu. Stav predsjednice Republike u potpunosti je sukladan s priopćenjem muftije dr. Aziza ef. Hasanovića”, navodi se u priopćenju Ureda predsjednice.

Ističe i da s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj održava redoviti dijalog s obzirom na njegov ugled u Hrvatskoj i međunarodno prepoznatu ulogu u poticanju međuvjerskog dijaloga.

“Napominjemo da je u navedenom intervjuu predsjednica izrazila uvjerenje da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj u potpunosti dijelom hrvatskog društva i ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su ‘hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu'”.

“Nažalost, prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice gdje se predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice”, stoji u priopćenju.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović priopćio je u srijedu da je neugodno iznenađen ocjenom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović iz intervjua za Kleine Zeitung da muslimani u Hrvatskoj žive u strahu i da je migrante teško uklopiti u islamsku zajednicu.

Hasanović poručuje da je tim riječima “nemalo iznenađen”. “Izjave ovakvog tipa, ukoliko su istinite, ne doprinose razvoju povjerenja, a isto tako sužavaju prostor za razvoj suradnje u budućnosti, bez obzira što će to biti na štetu svih”, istaknuo je.

Ustvrdio je i kako u Hrvatskoj nisu zamijećeni migranti koji bi ovdje došli “iz nekih drugih pobuda”, koje nisu egzistencijalne.

“Situacija u Europi se usložnjava i svaka izjava koja će doprinijeti isključivosti je danas, na žalost, dobrodošla jer potpaljuje strasti kakvih u Europi nije nedostajalo, a koje su za neke u povijesti bile pogubne”, ocijenio je Hasanović te izrazio nadu da je, s obzirom na vrlo dobru suradnju s hrvatskim vlastima, izjava predsjednice krivo prenesena i da će uskoro biti demantirana. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI