Predsjednica Grabar-Kitarović sa saveznom ministricom za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije

Predsjednica Grabar-Kitarović sa saveznom ministricom za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je austrijsku ministricu za Europu, integracije i vanjske poslove Karin Kneissl s kojom je razgovarala o jačanju ekonomske i političke suradnje dviju vrlo bliskih i prijateljskih država, stoji u priopćenju Ureda predsjednice.

Razgovaralo se o daljnjem jačanju ekonomske i političke suradnje naših dviju vrlo bliskih i prijateljskih država koje dijele mnoge zajedničke vrijednosti i stavove. U tom smislu, istaknuto je kako Hrvatska i Austrija imaju i vrlo slične poglede glede prioriteta predsjedanja Vijećem Europske unije.

Austrija koja trenutno predsjeda Vijećem na sam je vrh svojih prioriteta stavila jugoistok Europe i nastavak proširenja Europske unije, što će zasigurno biti i prioritet Hrvatske tijekom našeg predsjedanja u prvoj polovici 2020. To se isto odnosi i na sigurnost i migracije što je vjerojatno jedan od najvažnijih prioriteta austrijskog predsjedanja, kao i za budućnost Europske unije.

Nadalje, sugovornice su se složile kako je za migrantsku krizu potrebno naći dugoročno rješenje, prvenstveno jačanjem vanjskih granica Europske unije i postizanjem dogovora o Zajedničkom sustavu azila kao i u smislu jačanja suradnje s državama podrijetla i tranzita, s obzirom da je trenutno 60 milijuna ljudi u pokretu, u potrazi za fizičkom i ekonomskom sigurnošću. Sugovornice su se osvrnule na prioritete Hrvatske u Europskoj uniji te se složile kako bi Hrvatska što prije trebala postati dio Schengena i članica eurozone, u čemu ima potporu Republike Austrije.

Govoreći o sigurnosnom i političkom stanju na jugoistoku Europe, predsjednica Grabar-Kitarović i ministrica Kneissl složile su se kako je važno zadržati proširenje na agendi Europske unije, ali i NATO-a, jer je to od iznimne važnosti za stabilnost i funkcionalnost zemalja jugoistoka Europe.

Dotakle su se i širih globalnih pitanja te pritom zaključile kako je potrebno nastaviti unaprjeđivati razvoj multilateralizma i dijalog sa zemljama Bliskog istoka i južnog susjedstva u smislu jačanja sigurnosti naših građana i daljnjeg razvijanja globalne uloge Europske unije.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI