Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uputila je čestitku državljanima Hrvatske povodom 27. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 21. obljetnice završetka mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednice.

“Svim hrvatskim državljankama i državljanima srdačno čestitam 15. siječnja – Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Bio je to veliki povijesni trenutak jer je prije dvadeset sedam godina, nakon gotovo devet stoljeća života u raznim složenim državnim zajednicama, Hrvatska svojim imenom samostalno primljena u krug suverenih država”, navodi se u poruci iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Grabar Kitarović ustvrdila je kako je 15. siječnja bilo međunarodno priznato naše neupitno pravo na punu teritorijalnu cjelovitost, koja je, nakon pobjedonosne “Oluje”, dovršena točno šest godina kasnije završetkom procesa mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Predsjednica je poručila kako je Hrvatska od 15. siječnja 1992. ostvarila tri ključna cilja svoje međunarodne afirmacije: članstvo u Ujedinjenim narodima, Europskoj uniji i NATO-savezu.

U priopćenju se navodi kako Hrvatska kao konstruktivno aktivna članica međunarodne zajednice, aktivno podupire i potiče sve procese kako bi se osigurala stabilnost jugoistočne Europe te kako bi svi njezini narodi i države koje to žele postale članice Europske unije i NATO-a.

“Uvjerena sam da ćemo uspješno odgovoriti na sve izazove koji su pred nama i Hrvatsku još čvršće pozicionirati kao odgovornu i konstruktivnu članicu međunarodne zajednice”, poručila je predsjednica.

Grabar Kitarović se zahvalila svima koji su nam ovaj dan učinili povijesnim, prije svih hrvatskim braniteljima i prvome predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, zatim članovima tadašnje Vlade i svima koji su koji su na bilo koji način dali doprinos međunarodnom priznanju, a isto tako i svim našim prijateljima iz drugih država i međunarodnih organizacija koji su nam pružali svesrdnu potporu, kao i svima koji su pridonijeli uspješnom završetku procesa mirne reintegracije. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI