Predsjednica Grabar-Kitarović darovala latvijskoj Nacionalnoj knjižnici knjigu „Umjetničko blago Hrvatske“

Predsjednica Grabar-Kitarović darovala latvijskoj Nacionalnoj knjižnici knjigu „Umjetničko blago Hrvatske“

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, uoči sudjelovanja na 14. sastanku predsjednika država Skupine Arraiolos u Rigi, darovala je latvijskoj Nacionalnoj knjižnici knjigu cijenjenog hrvatskog povjesničara umjetnosti Radovana Ivančevića „Umjetničko blago Hrvatske“ o kulturnoj baštini Republike Hrvatske, priopćio je njezin Ured.

„Čast mi je i zadovoljstvo što u godini kada Latvija slavi 100. obljetnicu neovisnosti mogu darovati ovu knjigu latvijskom narodu. Narodu, koji je izborio svoju neovisnost i samostalnost, koji je u teškim godinama koje su uslijedile očuvao svoj identitet. Latvijski narod danas ponovno slavi svoju slobodu, duboko svjestan svoga kulturnog i političkog nasljeđa i identiteta, cijeneći svoje i poštujući tuđe. Takav me svjetonazor uvelike podsjeća i na Hrvatsku, koja se također morala izboriti za svoju slobodu“, kazala je Predsjednica Republike.

Istaknula je kako knjiga predstavlja bogatstvo hrvatske umjetničke baštine sa svim njezinim raznolikostima kroz vrijeme i stilove, na prostoru u kojem su se izmjenjivali utjecaji s Mediterana i Srednje Europe kojima Hrvatska pripada po svome geografskom položaju, a mogu se naći i zanimljivosti o brojnim hrvatskim spomenicima upisanima na UNESCOV-u listu.

Isto tako, podsjetila je na činjenicu da su Riga i Dubrovnik pripadali istom kulturnom krugu srednjovjekovne Europe, navodeći kao dokaz tome kipove Rolanda i Orlanda koji krase središnje trgove Rige i Dubrovnika.

„Bit će mi veliko zadovoljstvo ako upoznavanje naše kulture bude pozivnica za dolazak u Republike Hrvatsku, posebno stoga što će i moj rodni grad Rijeka 2020. biti europska prijestolnica kulture kao što je to bila i Riga“, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI