Predsjednica Grabar Kitarović uvjerena da će čelnici NATO-a doći do konsenzusa o zajedničkim ciljevima

Predsjednica Grabar Kitarović uvjerena da će čelnici NATO-a doći do konsenzusa o zajedničkim ciljevima

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je u četvrtak uvjerenje da će čelnici NATO-a na svom summitu u Bruxellesu postići suglasnost oko zajedničkih ciljeva unatoč negativnoj atmosferi koja se stvara ovih dana te zadovoljstvo što će Sjevernoatlatnski savez obratiti pozornost na svoje južno krilo.

Nažalost, atmosfera koja se stvara posljednjih dana nije baš konstruktivna, ali vjerujem da ćemo kroz naše zajedničke vrijednosti, posebno solidarnost postići nužan stupanj suglasnosti oko zajedničkih ciljeva NATO-a, rekla je predsjednica Grabar Kitarović prije summita NATO-a.

Ono što je posebno bitno za Hrvatsku jest da smo uspjeli privući pozornost članica NATO-a, koje su se više godina fokusirale na neka druga područja, posebno na istok Europe, na južno krilo NATO-a i na opasnosti koje dolaze s toga područja, od potencijalnih terorističkih aktivnosti, ilegalnih migracija, krijumčarenja oružja i ljudi i svih drugih problema koje vidimo na Mediteranu, da će se fokus ovoga summita staviti upravo na južnu dimenziju i u tom smislu Hrvatska je jedna od država koje su posebno aktivne, rekla je predsjednica.

Istaknula je da je Hrvatskoj jako važno i proširenje Saveza, te je pozdravila najavu da će Makedoniji biti upućena pozitivna poruka s ovoga summita.

Izrazila je razočaranje što je izostala aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) za Bosnu i Hercegovinu.

Što se tiče povećavanja obramenih proračuna, predsjednica je istaknula da na to gleda kao na ulaganja, a ne kao troškove. Mislim da su to ulaganja u našu budućnost, sigurnost hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana, rekla je.

Povećavanje obrambenih proračuna bit će jedna od glavnih tema NATO-a, na čemu posebno inzistira američki predsjednik Donald Trump. Članice NATO-a obvezale su se na summitu u Walesu 2014. da će u sljedećih deset godina podići izdvajanja za obranu do dva posto BDP-a, od toga 20 posto za modernizaciju snaga.

Predsjednica Grabar Kitarović imala je prije početka summita biletaralni sastanak s islandskom predsjednicom Katrin Jakobsdottir te je najavila niz bilateralnih razgovora na marginama summita.

Planiran je poseban susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na marginama summita, jedan formalniji službeni sastanak. Imat ću prilike porazgovorati s mnogim državnicima. Ponekad je dovoljno samo s nogu nekoliko rečenica da biste započeli dijalog i onda nastavili nekom drugom prilikom, rekla je predsjednica.

U razgovoru s islandskom predsjednicom dotaknula se suradnje dviju država te o suradnji u okviru inicijativa žena liderica, kazavši da je dobila poziv da sudjeluje na sljedećem summitu žena državnica koji će se ove jeseni održati na Islandu.

Rekla je da je premijerka Jakobsdottir podsjetila da je Island prva zemlja koja je priznala Hrvatsku te da će Islanđani navijati za Hrvatsku u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva. (Hina)

Foto/Ured predsjednice RH

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI