Predsjednica Grabar-Kitarović u Gudovcu pozvala na sveobuhvatnu agrarnu reformu

Predsjednica Grabar-Kitarović u Gudovcu pozvala na sveobuhvatnu agrarnu reformu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je u Gudovcu otvorila trodnevni 21. Proljetni međunarodni sajam s 500 izlagača iz Hrvatske i 10 stranih zemalja, s kojega je pozvala na sveobuhvatnu agrarnu reformu jer je od osamostaljenja Hrvatske do danas, upozorila je, poljoprivredna proizvodnja prepolovljena iako je u nju uloženo 40 milijardi kuna.

“Potrebno nam je zajedništvo kako bismo dali odgovore na propadanje poljoprivrednih gospodarstava i sve teže uvjete života na selu”, kazala je na otvaranju sajma predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je kako je resorno Ministarstvo pripremilo krovne zakone kojima je cilj zaštititi poljoprivrednika, kao i olakšati hrvatskim poljoprivrednicima pristup fondovima Europske unije.

“Bitno je promicati hrvatske proizvođače i približiti ih potrošačima, kao i osigurati nastavak, prijenos poljoprivredne proizvodnje na nove generacije”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

“Hrvatska ne ostvaruje napredak u poljoprivrednoj proizvodnji. Vrijednost naše poljoprivredne proizvodnje se prepolovila u zadnjih dvadesetak godina, a u zadnjih šest ostvarili smo pad od dvadeset i šest posto. Plasirali smo 40 milijardi poticaja. Kako je moguće prepoloviti proizvodnju s tolikim sredstvima? Jer vodimo lošu agrarnu politiku bez jasnih ciljeva. Ne znamo što želimo proizvoditi za sebe, a što za druge. Ne znamo želimo li sav uvoz supstituirati, ne znamo što nam je strateški poljoprivredni proizvod”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

“Moramo odlučiti što možemo, što trebamo i koliko želimo samodostatnosti. Ne bismo smjeli gledati samo na dodjelu poljoprivrednih zemljišta, nije bitno čije je zemljište nego kakvo je. Većina je nažalost bez navodnjavanja i infrastrukture i manje od jednog hektara”, istaknula je.

“Prema poljoprivredi se moramo strateški odrediti. Potrebna nam je kvalitetna analiza stanja, strategija razvoja koja je bitna zbog socijalnog, demografskog i gospodarskog razvoja”, smatra Predsjednica.

“Hrvatsko gospodarstvo pokazalo je da ima snage i sposobnosti prevladati krizna razdoblja i krenuti putem rasta. Ne sumnjam u sposobnost hrvatske poljoprivrede da svlada poteškoće s kojima je suočena”, kazala je Predsjednica. Na kraju svog izlaganja naglasila je kako je “napredak hrvatskog sela dužnost i odgovornost sviju nas”.

Autor/H/B.B./Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI