Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počela službeni posjet Italiji

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počela službeni posjet Italiji

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započela je službeni posjet Italiji u rimskoj Kvirinalskoj palači, rezidenciji talijanskog predsjednika smještenoj na najvišem od sedam rimskih brežuljaka, gdje joj je Sergio Mattarella priredio svečani doček.

U palači iz 16. stoljeća, u kojoj je do sada stolovalo 30 papa, četiri kralja i 12 talijanskih predsjednika, Grabar-Kitarović i Mattarella razgovarat će među ostalim o bilateralnoj suradnji, hrvatskim prioritetima u okviru EU-a, jugoistočnoj Europi i mirgacijama.

Predsjednica Grabar-Kitarović će s Mattarellom, koji se suočava s političkom krizom u zemlji, razgovarati i u četiri oka i u pratnji izaslanstava.

Talijanski predsjednik usmjerio je u ponedjeljak zemlju prema prijevremenim izborima, imenujući bivšeg dužnosnika MMF-a za prijelaznog premijera sa zadaćom da pripremi izbore i sastavi državni proračun.

Mattarellinom odlukom da mandat uruči Carlu Cottarelliju postavljena je pozornica za novu izbornu bitku koja će se vjerojatno voditi oko talijanske uloge u EU i eurozoni.

Cottarelli je novinarima rekao da će izbori biti najesen ili početkom iduće godine.

Međutim, kako stvari zasad stoje, Cottarelli će teško dobiti podršku u parlamentu u kojem većinu imaju Pet zvijezda, Liga i Forza Italija bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Nova talijanska politička kriza počela je izborima u ožujku poslije kojih nijedna politička grupacija nije mogla sastaviti većinu, a vrhunac je dosegla u nedjelju navečer kada je Mattarella odbio potvrditi predloženog euroskeptičnog ministra financija Paola Savonu u populističko desnoj vladi Pet zvijezda i Lige s mandatarom Giussepeom Conteom na čelu.

“Za to sam ministarstvo tražio političku figuru s autoritetom iz koalicijskih stranaka, koja ne slovi kao netko tko bi prešao određeni prag i izazvao izlazak Italije iz eurozone”, kazao je šef države u obraćanju naciji u nedjelju navečer.

Conte je odbio predložiti nekog drugog i vratio mu mandat.

Po talijanskom zakonu, predsjednik ima pravo staviti veto na sastav koalicijske vlade, ali to se rijetko koristi.

Predsjednikova uloga u Italiji uglavnom je ceremonijalna, ali zbog ovlasti da amenuje vladu i mogućnosti da raspusti parlament, šef države u nerijetkim talijanskim političkim krizama često nastupa kao najvažniji faktor u njihovu rješavanju.

Čelnik Lige Matteo Salvini i čelnik M5S Luigi Di Maio gnjevno su reagirali na Mattarellinu odluku, ocijenivši da je predsjednik djelovao izvan ovlasti koje mu dopušta ustav.

Di Maio ga je svejedno optužio za izdaju države i kazao da ga treba opozvati. “Bili smo tek nekoliko koraka do formiranja vlade i zaustavljeni smo jer u našem kabinetu imamo ministra koji je kritičan prema EU-u. Želim da se ova ustavna kriza prebaci u parlament”, kazao je Di Maio.

Po članku 90. talijanskog ustava, parlament običnom većinom glasova može zatražiti opoziv predsjednika, ali onda o tome odlučuje ustavni sud, čiji je Mattarella bivši član.

Autor/H/B.B./Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI