Predsjednica Grabar-Kitarović primila ministra vanjskih poslova Islamske Republike Irana

Predsjednica Grabar-Kitarović primila ministra vanjskih poslova Islamske Republike Irana

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je ministra vanjskih poslova Islamske Republike Irana Mohammada Javada Zarifa koji boravi u službenom posjetu‎ Republici Hrvatskoj.

Ministar Zarif istaknuo je posjet Predsjednice Grabar-Kitarović Iranu u svibnju 2016. godine kao početak novog poglavlja u odnosima dviju zemalja. Sugovornici su se složili kako Hrvatska i Iran imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose te kako postoji velik interes i potencijal za daljnje razvijanje suradnje, posebno one gospodarske. To pokazuje i brojno izaslanstvo iranskih tvrtki koje predvodi ministar Zarif, a koje će sudjelovati na gospodarskom forumu hrvatskih i iranskih poduzetnika u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Prilikom razgovara spomenute su brojne hrvatske tvrtke koje već imaju iskustvo poslovanja u Iranu te druge koje su zainteresirane za ulazak na iransko tržište. Isto tako, s iranske strane postoji interes posebno za isporuke nafte i plina kao i za ulaganja u Hrvatsku. U svrhu jačanja gospodarske suradnje potrebno je riješiti uspostavu platnog prometa na čemu se aktivno radi s obje strane.

Osim o unaprjeđenju gospodarskih odnosa, razgovaralo se i o jugoistočnoj Europi, posebno Bosni i Hercegovini, odnosima Irana i Europske unije, ključnim pitanjima i žarištima od globalnog značaja, s naglaskom na Jemen, Siriju i Afganistan te o migracijama, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI