Strane agencije: Aktualna predsjednica Grabar-Kitarović sada mora pridobiti Škorine birače “operacija zavođenja”

Strane agencije: Aktualna predsjednica Grabar-Kitarović sada mora pridobiti Škorine birače “operacija zavođenja”

Svjetske i regionalne agencije koje su u nedjelju popratile predsjedničke izbore u Hrvatskoj prenose kako će, unatoč pobjedi oporbenog kandidata Zorana Milanovića u prvom krugu, u drugom prednost imati aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za koju je vjerojatnije da će pridobiti birače neovisnog kandidata Miroslava Škore.

Agencija Reuters naglašava kako će Grabar-Kitarović, čijem prvom mandatu, kako piše, mnogi zamjeraju nedostatak političke supstance i puno populističko domoljubne retorike, biti favorit u drugom krugu.

Francuska agencija France presse naglašava kako Grabar-Kitarović sada mora pridobiti izgubljene birače koje joj je uzeo Škoro koji je u prvom krugu osvojio treće mjesto, te kako je “operacija zavođenja” već počela u nedjelju navečer.

Agencija Beta prenosi kako HDZ vjeruje da će oni koji su glasali za Škoru, u drugom krugu dati glas njihovoj kandidatkinji i da će ona uvjerljivo pobijediti.

Tanjug također ističe kako su u HDZ-u uvjereni da će u drugom krugu predsjedničkih izbora njihovoj kandidatkinji dati svoj glas većina onih koji su u prvom krugu glasali za Škoru.

Francuska agencija France presse naglašava da je aktualna predsjednica, kandidatkinja HDZ-a, krenula u kampanju s komotnom prednošću ali joj je popularnost padala.

Tu tezu prenosi i Euronews, naglašavajući da je Grabar-Kitarović krenula kao snažnija od drugih kandidata, ali joj je pozicija oslabljena nakon serije gafova tijekom kampanje.

AFP naglašava da prvi krug pokazuje uspon tvrde desnice u zemlji koja se suočava s migrantskim pritiskom na granicama, masovnim egzodusom stanovništva i korupcijom.

Njemačka agencija dpa ističe da je predsjednička funkcija u Hrvatskoj uvelike ceremonijalna, ali da će pobjeda biti snažan signal ili HDZ-u ili SDP-u pred parlamentarne izbore 2020.

Tanjug dodaje Milanovićev uspjeh u tri najveća hrvatska grada, Zagrebu, Splitu i Rijeci, dok Beta piše kako su državljani Hrvatske u BiH i u Srbiji najviše glasova dali aktualnoj predsjednici. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI