Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Vučić na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća

Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Vučić na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nazočili su Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća koja je održana u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Predsjednica Grabar-Kitarović u svom obraćanju kazala je kako je posjet predsjednika Vučića “izraz našeg zajedničkog uvjerenja da, bez obzira na mnoge razlike koje nas mogu opterećivati, imamo dužnost postaviti osnove trajnog dijaloga i suradnje, koje neće moći poremetiti povremeni ekscesi i incidenti”.

Istaknula je kako je to prvenstveno u interesu bilateralnih odnosa, ali i u interesu uspjeha političkih i gospodarskih procesa u jugoistočnoj Europi kao prostora mira, stabilnosti, suradnje i razvoja. “Želim vjerovati da smo ovih dana ojačali osnove ostvarivanja toga cilja. Budući dani, nadam se, pokazat će to konkretnim i mjerljivim rezultatima, na dobrobit i Hrvata i Srba, na dobrobit državama Srbiji i Hrvatskoj”.

Podsjetila je kako je Hrvatska od početka svoje samostalnosti posebnim zakonima i na mnoge praktične načine radila na unaprjeđenju prava i životnih uvjeta srpske manjine, posebice povratnika. “Naša je zadaća učiniti da ta činjenica bude sve vidljivija u svakodnevnom životu. Isto to kao Hrvatica i hrvatska predsjednica želim za Hrvate u Srbiji. Stoga je trajni otvoreni međudržavni dijalog Hrvatske i Srbije od najveće važnosti. To je put u budućnost koju želimo našim zemljama i narodima, samim tim i najbolja zapreka ponavljanju tragedija, koje su naša dva naroda tako skupo stajala”.

“Ova regija počiva na miru između srpskog i hrvatskog naroda i ne postoji važniji odnos. Zato će Republika Srbija uložiti sve svoje napore da čuva mir s Hrvatskom, s hrvatskim narodom, da uložimo u stabilnost, ali i da čuvamo svoj identitet”, kazao je predsjednik Vučić u svom obraćanju na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća.

Najavio je kako će uskoro uputiti poziv predsjednici Grabar-Kitarović da posjeti Srbiju. “Ona će moći pokazati hrvatskoj javnosti i narodu rezultate svog poziva meni, što je sve napravljeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji”, kazao je.

“Potrudit ćemo se da dobiju Lektorat koji su tražili, da imaju svoje predstavnike u općinama i pokrajinskoj administraciji, kao i većem predstavljanju u Beogradu, vladi i na svakom mjestu. Nećemo to skrivati od srpske javnosti. Njihov bolji život značit će veću sigurnost za sve vas ovdje u Hrvatskoj”, kazao je Predsjednik Republike Srbije.

“Obećavam da ćemo mi u Srbiji čuti glas i Hrvata i Hrvatske i dat ćemo sve od sebe da razumijemo njihove potrebe i želje, ali ćemo gledati koliko god možemo da pomognemo Srbima u Hrvatskoj i na drugim mjestima kako bi sačuvali identitet, jezik i ćirilično pismo”, izjavio je predsjednik Vučić.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI