Predsjednica Grabar Kitarović pozdravila ulaganje u zaštitu od poplava

Predsjednica Grabar Kitarović pozdravila ulaganje u zaštitu od poplava

Predsjednica Republike Grabar Kitarović je sa sudionicima sastanka Stožera civilne zaštite Karlovačke županije obišla obalu Kupe na kojoj se postavljaju barijere za zaštitu od poplava i izrazila zadovoljstvo zbog ulaganja u preventivu i zbog dobre suradnje svih službi, civilnih, vojnih, policijskih i vatrogasnih, u naporima da se zaštite ljudi i njihova imovina.

Predsjednica Grabar Kitarović je pohvalila “promjenu paradigme” i veće ulaganje u preventivu. Prisjetila se ogorčenja i umora poplavljenih Karlovčana koje je posjećivala 2014. i 2016. godine i izrazila uvjerenje da ovaj put neće doći do poplava.

Unatoč privremenim mjerama, rekla je Grabar Kitarović, Grad i Županija u suradnji s institucijama države, ministarstvima i uz pomoć sredstava Europske unije nastavit će gradnju trajnih nasipa, za trajnu sigurnost u Karlovcu, Ogulinu, Sisku i drugim krajevima Hrvatske koji bi mogli biti pogođeni poplavama kakve su se događale, podsjetila je, primjerice u Gunji.

Osvrnuvši se na male odštete za ljude pogođene elementarnim nepogodama, predsjednica Republike je istaknula da je pravi put trajna zaštita i saniranje samo pojedinačnih slučajeva jer su materijalna sredstva koja se predviđaju u državnom proračunu za katastrofe ograničena.

Projekt gradnje sustava trajne obrane od poplava za Karlovac uvršten je u strateške projekte Vlade, rekla je predsjednica.

Autor/H/B.B./Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI